Alaa Abd el-Fattah, l'activista represaliat pel règim egipci (Omar Robert Hamilton via REUTERS)

Alaa Abd el-Fattah, el dissident egipci en vaga de fam i set que l'ONU exigeix alliberar

Els defensors dels drets humans aprofiten la cimera del clima per denunciar al món la repressió del règim egipci

Coincidint amb la Cimera del Clima que se celebra a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh, l'ONU ha exigit a Egipte que alliberi "immediatament" l'activista i bloguer Alaa Abd el-Fattah, empresonat en aquest país des del 2019 i en vaga de fam des del mes d'abril i ara, també, en vaga de set.

Segons adverteix l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, la vida del dissident polític egipci britànic, de 40 anys, està en "un gran risc".


Els familiars del dissident, encapçalats per la seva germana, Sanaa Seif, expliquen que no saben res d'ell, "ni tan sols si està viu". Així ho han denunciat aprofitant la presència de desenes de líders mundials i de centenars de periodistes a Egipte amb motiu de la COP27.

Sanaa Seif denunciant el cas del seu germà a la Cimera del Clima, a Sharm al-Sheikh (Mohamed Abd El Ghany/Reuters)

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, present a la cimera climàtica, es va trobar amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, a qui va comunicar que esperava que el problema "es resolgués al més aviat possible". Tot i així, la germana del dissident no ha aconseguit --com pretenia-- que el govern britànic exigís a l'egipci proves que el seu germà continuava viu.

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, aquest dilluns (Presidència egípcia via Reuters)

Un dels milers de represaliats pel règim

Un jove informàtic, Abd el-Fattah, es va convertir en personatge públic l'any 2011, per participar activament en l'aixecament popular que va portar a les primeres eleccions presidencials democràtiques a Egipte. Posteriorment, el 2013, el van detenir els militars colpistes encapçalats per l'actual president, Abdel Fattah al-Sisi. Des de llavors, ha passat la major part del temps entre reixes.

L'activista i bloguer egipci britànic en una de les moltes concentracions de protesta contra el règim (Omar Robert Hamilton via Reuters)

El 2021 va ser condemnat a 5 anys de presó acusat de "difondre notícies falses". Des de fa 7 mesos està en vaga de fam per protestar contra la seva detenció i les condicions del seu empresonament, i ara ha anunciat que comença una vaga de set.

Diverses organitzacions consideren l'activista i bloguer egipci britànic un presoner de consciència del govern d'Egipte. L'organització Human Rights Watch estima que des de l'arribada al poder d'Al-Sisi el 2013, hi ha 60.000 persones empresonades al país només per expressar la seva opinió política.


Incident en un acte per al seu alliberament

Precisament en un conferència celebrada a la Cimera del Clima, a Sharm al-Sheikh, sobre els drets humans i on participava la germana d'Alaa Abd el-Fattah, diversos membres del públic i activistes s'han escridassat pel cas d'Alaa, com es pot veure en aquestes imatges:

Simpatitzants de la causa d'Abd el-Fattah han demanat la seva llibertat, mentre que tres assistents a l'acte han alçat pancartes amb fotografies d'Alaa amb missatges com "traïdor" i "terrorista".

 

ARXIVAT A:
Drets humansEgipte
Anar al contingut