Barcelona

Així s'estan adaptant els sanitaris a la verola del mico: "No n'havíem vist mai"

Els casos que no són fàcils ni ràpids d'atendre i, en dos mesos, al Clínic han hagut d'actualitzar set vegades els protocols

RedaccióActualitzat

Lluny d'aturar-se, els casos de verola del mico augmenten cada dia. I els sanitaris han hagut d'organitzar a contrarellotge l'atenció a les persones amb sospita d'haver-se encomanat. Són casos que no són fàcils ni ràpids d'atendre, perquè els pacients s'han de visitar en consultes exclusives per a ells, que s'han de desinfectar cada vegada.

A això se li suma que, en dos mesos, han hagut d'actualitzar set vegades els protocols. "No havíem vist un 'monkeypox' [el nom de la malaltia en anglès] mai de la vida", comenta José Luis Blanco, consultor de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, un dels tres llocs de Barcelona on es posaran les vacunes a les persones amb més risc de contagi. 

Així s'han preparat al Clínic per atendre els casos que sorgeixin: 


La transmissió ve pel contacte íntim

La campanya de vacunació ha començat quan Catalunya supera el miler de contagis, amb menys dosis de les que serien necessàries i enmig d'una crida a l'autovigilància i a prendre mesures per evitar que s'escampi una malaltia que no és de transmissió sexual, però es transmet pel contacte íntim amb una persona infectada, per tant, fàcil d'encomanar si es mantenen relacions. 

"La principal via de transmissió és per via sexual. La gent ho ha de saber i ha de decidir si realment vol disminuir el nombre de parelles sexuals o fins i tot un període d'abstinència sexual perquè el 100% de seguretat la tenim si no hi ha un contacte amb una persona infectada", afirma Pep Coll, director mèdic del BCN Checkpoint, un altre punt de vacunació.

Això és l'ideal, però, sent realistes, es demana que almenys es tingui una actitud d'autocura. Sobretot, vigilar que no apareguin lesions a la zona orgal o genitoanal

Aïllar-se a casa unes tres setmanes, fins que no hi hagi cap ferida, per petita que sigui, és clau per no continuar propagant el virus.

Els metges remarquen que la verola del mico no és un problema del col·lectiu gai. "Que ha començat per aquest col·lectiu? És així, però ens pot afectar a tots", remarca Blanco. 

En aquest vídeo els experts donen consells per prevenir el contagi davant del brot actual: 

 

 

ARXIVAT A:
SalutVerola del mico
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut