Aquesta és la proposta de llums de Nadal per a la plaça Catalunya (Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)

Així seran els llums de Nadal amb què Barcelona es vol convertir en icona del disseny

En ple mes de maig l'Ajuntament presenta el nou model d'il·luminació que hi haurà l'any que ve en tres grans eixos: la plaça de Catalunya, la Gran Via i el carrer Aragó

Actualitzat

Encara falten mesos, però l'Ajuntament de Barcelona ja ha avançat com lluirà la ciutat aquest desembre. El consistori ha presentat un nou model d'il·luminació nadalenca que, a partir de la simplicitat de les tires de llum led, vol convertir els llums de Nadal en una nova icona de la capital catalana.

Aquest Nadal 2021, la nova il·luminació s'intal·larà en tres eixos emblemàtics i cèntrics de la ciutat: la plaça de Catalunya, la Gran Via i el carrer Aragó, i els anys següents s'anirà ampliant a altres vies del centre.

El projecte de l'Estudi Antoni Arola, que ha guanyat el concurs municipal, "parteix de la vivència i la mirada del ciutadà o ciutadana que camina pels carrers". L'Ajuntament, a més de millorar la qualitat de la il·luminació, vol "crear una imatge pròpia de Barcelona com a ciutat del disseny" i, a la vegada, "entroncar amb els seu valors".

Com seran els llums

Així, la proposta per a la plaça de Catalunya és, d'acord amb el projecte de l'Estudi Antoni Arola, "una mirada de celebració, un punt que explota i que fa bategar la ciutat". "És un exercici per redibuixar la plaça Catalunya a una escala humana, del vianant, que reculli l'energia en aquest punt neuràlgic", afegeixen.

La il·luminació a la plaça de Catalunya s'inspira en "una explosió d'energia" (Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)
(Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)

La proposta dels llums que guarniran la Gran Via de les Corts catalanes recorda llums de sostre, que Arola descriu com "una mirada a la idea de confort social i, per tant, de com ens relacionem, dialoguem i ens sentim amb la ciutat. És una manera de fer-nos sentir el carrer com la nostra llar".

A la Gran Via el concepte recorda llums de sostre "que ens facin sentir com a casa" (Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)
(Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)


Finalment, el disseny per al carrer Aragó juga amb el punt de vista i la mirada del vianant que està en moviment. Arola l'explica com "una mirada a la percepció, pel canvi de posició de l'observador que vol generar en l'espectador possibilitat, màgia i futur".

El motiu de la il·luminació es crea com un puzle (Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)
El punt de vista de l'observador crea estels on hi ha barres de llum separades (Estudi Arola/Ajuntament Barcelona)


Més carrers il·luminats, més pressupost

A banda dels tres carrers que lluiran aquest nou concepte d'enllumenat nadalenc, s'il·luminarà per primera vegada la ronda de Sant Pere entre passeig Sant Joan i Urquinaona, s'ampliarà el tram del carrer Balmes des de Diagonal fins a la ronda Universitat, i es consolidaran com a vies amb ornamentació la Via Laietana, la plaça Urquinaona i l'avinguda Paral·lel, així com els mercats municipals.

Per segon any consecutiu, creixerà --un 24%-- la inversió municipal en llums de Nadal. S'ha passat d'1.622.000 euros l'any passat a més de 2 milions aquest any. També s'incrementa el pressupost d'il·luminació per a les festes de Nadal del Pla de Barris --de 89.540 euros a 110.000 euros--, i el de diners destinats a les zones on s'estan fent obres de llarga durada, que puja de 72.600 a 111.000 euros.

(Estudi Arola/ Ajuntament Barcelona)


Col·laboració amb el comerç

L'Ajuntament té la convicció que l'enllumenat nadalenc és una eina clau per contribuir a la recuperació del teixit comercial de la ciutat durant les festes nadalenques. I és també una de les principals demandes del sector comercial de cara a les festes.

A banda de les vies públiques il·luminades amb finançament completament municipal, així com dels mercats municipals, la col·laboració entre el consistori i les entitats representatives del comerç de la ciutat fa possible que altres centenars de carrers i places es puguin ornamentar durant les festes nadalenques a tots els barris de Barcelona i també els eixos comercials.

ARXIVAT A:
NadalEnergiaAjuntament de Barcelona
Anar al contingut