Així han tornat a l'escola nens i nenes després de 6 mesos de pandèmia

En aquest inici de curs marcat pel coronavirus s'han evidenciat les diferents estratègies dels centres educatius per evitar la Covid-19

RedaccióActualitzat

Finalment ha arribat el moment: aquest dilluns, escoles i instituts s'han tornat a omplir d'alumnes després que aquests s'hagin estat sis mesos a casa.

Només dos dels prop de 5.500 centres educatius no han pogut obrir a causa de la pandèmia, el Joan Joncadella, de Sant Vicenç dels Horts, i el Ridolaina, de Montellà i Martinet.

Pel que fa als professionals dels centres, ara mateix n'hi ha 56 que han donat positiu per coronavirus, i n'hi un total de 217 fent quarantena, entre positius i sospitosos d'estar infectats.

Molts centres han reorganitzat els nivells educatius perquè les classes --els anomenats "grups bombolla" de convivència-- siguin més reduïdes.

 

Entrada de l'escola Anselm Clavé de Cornellà de Llobregat aquest dilluns al matí

Hi ha casos en què no han pogut fer-ho. Per exemple, l'escola Anselm Clavé de Cornellà de Llobregat és una escola petita i amb espais molt limitats i comencen el curs amb ràtios normals, de 25 alumnes.

Aquesta escola només té 1 porta d'entrada, i per això alumnes i també pares, abans d'entrar i per fer-ho esglaonadament, s'han ordenat per grups al carrer del davant, que és en una illa de vianants.

En general, nens i nenes tenien moltes ganes de començar el curs:

Alba, segon: "Estic una mica nerviosa, perquè és com el primer dia que vaig al col·le. Però m'agrada més venir aquí, a l'escola, perquè podem jugar."

Xavi, quart: "Estic nerviós perquè comencem l'escola amb mascareta i mantenint la distància. Però prefereixo venir a l'escola, perquè és més divertit."

Malgrat que tenen els mateixos grups, s'hi han incorporat 2 mestres i 2 vetlladores més. El pati, que també és petit, tenen previst compartimentar-lo perquè els nens no es barregin.

A l'Institut Les Cinc Sènies de Mataró, per exemple, els alumnes han mantingut les distàncies al principi, però quan ja eren molts s'han ajuntat força més.

L'entrada de l'Institut Les Cinc Sènies de Mataró, aquest dilluns al matí

Igual que a l'escola, la majoria tenien moltes ganes de començar el curs:

Maria: "Jo també tinc moltes ganes d'arrencar, perquè volia tornar a la rutina i veure els companys i tot. Costa llevar-se d'hora, però ho hem fet. Jo ho he trobat a faltar, venir aquí, a l'institut, però ens hi hem adaptat i hem anat fent com hem pogut a casa."

Berta: "Tenia moltes ganes de començar per veure les meves amigues i aprendre coses noves, i crec que aquest serà un curs prometedor. Serà complicat, perquè fa una mica de calor amb la mascareta, és una mica insuportable, però vaja. Aquest temps sense escola ha estat bé, però estar a casa ha estat una mica pesat. Però les classes virtuals, bé, i a l'estiu, a disfrutar i ja està."

En aquest institut han fet grups reduïts i estables d'alumnes, però també de professors: a cadascun dels quatre mòduls del centre hi haurà un grup fix de professors.

Cada grup tindrà una sala de professorat i lavabo separat, per limitar molt els contactes també entre els professors a dins del centre.

Aquest dilluns només hi van de 9 a 11 per fer l'arrencada del curs, i han entrat per dues portes diferents per evitar les aglomeracions a l'entrada.

Abans centenars de milers de famílies s'han llevat amb la missió de preparar nens i nenes per una tornada a l'escola força diferent de l'habitual.

 

L'Aina i l'Eduard, de Molins de Rei, són els pares d'una d'aquestes famílies, i han hagut de gestionar una logística matinal força complicada:

"Anem bé, avui hem d'anar una mica més d'hora perquè tenim tres entrades diferents, tres fills diferents, tres llocs diferents, tres hores diferents, la gran a les 8.50..."

"I hem de portar les declaracions responsables que certifiquen que no tenen símptomes, i estic decidint si les poso a les motxilles o no."

 

Les motxilles eren una mica diferents de l'habitual, com és el cas de la de la filla gran, l'Abril, que té 9 anys:

"De diferent porto aquesta ampolla d'aigua perquè, com que no podem compartir gots, per beure enlloc dels gots del cole. També hi porto un estoig amb mascaretes de recanvi."

 

Les ganes d'arrencar el curs les tenen tant els fills com els pares, però l'Aina té clar que són els nens els que més ho necessitaven:

"En teníem ganes per ells sobretot. Malgrat que hem hagut de fer malabarismes per teletreballar i estar amb ells durant el confinament, hem tingut la sort d'estar aquí i hem tingut el temps i els recursos per estar amb ells."

"Ho trobaven a faltar, va ser un confinament molt sever, 44 dies sense sortir. Durant les vacances ens ho han dit: ens ho passem molt bé, però aquest any tornarem a l'escola, oi?"

 
ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut