La càpsula Orion, la Lluna i, al mig, la Terra, en una imatge d'aquest dilluns (Reuters / NASA)
La càpsula Orion, la Lluna i, al mig, la Terra, en una imatge d'aquest dilluns (Reuters / NASA)

Així es veu la Lluna des d'Orion: la càpsula de la missió Artemis frega el satèl·lit

Cinc dies després de l'enlairament, la missió Artemis I ha aconseguit passar a només 130 quilòmetres de la superfície lunar

Actualitzat

A més de 370.000 quilòmetres de la Terra, la càpsula Orion ha fet aquest dilluns el primer sobrevol a la Lluna.

L'Orion, que forma part de la missió Artemis I, ha passat a només 130 quilòmetres de la superfície lunar, una fita en l'objectiu de retornar els humans a la Lluna.

Així ha retransmès el moment la NASA:


El sobrevol de la Lluna ha estat el moment en què l'Orion s'ha situat més a prop de la Lluna abans d'entrar en una "òrbita retrògrada", segons explica la web de la NASA. L'òrbita retrògrada significa que envoltarà la Lluna en el sentit contrari a què el satèl·lit gira al voltant de la Terra.

Mentre s'aproximava a la Lluna, aquesta era la vista de l'Orion:


Després de sobrevolar la Lluna, la càpsula viatjarà fins a 64.400 quilòmetres més enllà de l'altra cara del satèl·lit, la distància més llunyana on haurà anat mai una nau espacial preparada per portar persones. A l'Orion no hi viatgen humans, però sí que hi ha tres maniquins coberts amb sensors.

Aproximació de la càpsula Orion a l'òrbita lunar
Aproximació de la càpsula Orion a l'òrbita lunar (Europa Press / NASA)

Hores abans del sobrevol, l'Orion ha entrat en el camp gravitatori de la Lluna.

Això significa que ha estat la Lluna i no la Terra la principal força gravitacional que actua sobre la nau espacial, segons ha confirmat Jim Free, l'administrador associat per al desenvolupament de sistemes d'exploració de la NASA:

 

La missió per tornar a la Lluna

El mes vinent farà 50 anys que Eugene Cernan i Harrison Schmitt van trepitjar la Lluna. Cernan i Schmitt, tripulants de l'Apollo 17, van ser els últims humans que van passejar pel satèl·lit terrestre abans que es cancel·lés el programa lunar.

L'objectiu de la missió Artemis és preparar l'exploració lunar per a un futur enviament d'astronautes a la Lluna. La intenció és establir-hi una base i així arribar més endavant a Mart.

Durant els 42 dies de missió, la NASA vol posar a prova el coet SLS (sigles en anglès de Sistema de Llançament Espacial), que té quatre motors RS-25 i dos propulsors adjunts que li donen un 15% més de potència que el coet Saturn utilitzat en les missions Apollo.

A l'Orion hi caben fins a quatre tripulants, un més que a l'Apollo, i té reserves d'aigua i oxigen que permetrien viatjar independentment durant una vintena de dies.

Després de dos intents suspesos, la missió no tripulada Artemis I es va enlairar dimecres passat del centre espacial John F. Kennedy, a Cap Canaveral, a Florida. 

 

ARXIVAT A:
CiènciaLa LlunaNASA
Anar al contingut