Així és com estafa El Racó de l'Hipòlit, un compte que promet milers d'euros a la xarxa

Els Mossos d'Esquadra alerten sobre un compte a les xarxes socials que es diu El Racó de l'Hipòlit i que es dedica a estafar amb sortejos i falses promeses d'inversions

Marta Freixanet CargolActualitzat

A través de stories d'Instagram, El Racó de l'Hipòlit anuncia sortejos de grans quantitats de diners. De 100, de 1.000 o fins i tot de 100.000 euros. Des de l'anonimat, presumeix de tenir més de 4 milions d'euros al seu compte de PayPal per ajudar a qui més ho necessita entre els seus 174.000 seguidors.

Una d'aquestes seguidores, amb qui ha pogut parlar TV3, explica que li ha escrit diverses vegades per rebre alguna de les transferències que anuncia: "Jo a aquesta persona li he estat escrivint perquè em pensava que m'ajudaria. Ell ens deia que hi insistíssim perquè érem molts els qui li demanàvem ajuda i que algun dia ens tocaria a nosaltres." 

Aquesta seguidora fins i tot li va enviar documentació oficial per acreditar la seva vulnerabilitat econòmica.

"Es pinta una mica com el Robin Hood català, com si volgués ajudar la gent que té problemes econòmics fent transferències."

"Demanava que li diguessis quina era la teva situació econòmica o quin era el teu problema i ell decidia a qui li feia una transferència o no", explica.

Els missatges que li va enviar una de les afectades

Els diners no arriben mai

Les transferències que prometia, però, no arribaven mai. Així ho va poder comprovar l'ONG Verificat, quan van poder parlar amb les persones que, segons El Racó de l'Hipòlit, havien rebut alguna de les transferències, com per exemple una gossera o una botiga de roba.

Lorenzo Marini, cofundador de Verificat, explica que moltes de les accions altruistes de què presumia a la xarxa "eren completament falses".

"El modus operandi de regalar diners i sortejos és bastant específic d'aquesta persona."

Qui hi ha al darrere?

Marino explica que, d'acord amb les seves investigacions, qui hi ha darrere l'estafa va comprar el compte d'@elracodelhipolit quan acumulava uns 50.000 seguidors.

"Ho fa des de canals de mems d'Instagram que ja tenien molt seguidors."

Després d'un temps sense activitat, aquest setembre El Racó de l'Hipòlit ha tornat a fer publicacions, redirigint els seus seguidors a un canal de Telegram on ofereix consells d'inversió en criptomonedes, segons diu, per oferir-los "la llibertat financera".

 

Amb una inversió inicial de "només 250 euros", el compte assegura als seus seguidors que podran multiplicar els seus beneficis per una xifra deu o vint vegades superior.

Els missatges que envia a través del canal de Telegram són insistents, instant a demanar els diners de la inversió inicial per no perdre la suposada oportunitat.


500 euros per entrar en un grup privat

Per aconseguir millors consells i incrementar els beneficis, ofereix l'opció d'entrar en un grup de privat pagant 500 euros.

Segons explica una afectada: "Les coses van malament i quan t'has quedat a zero o has fet fallida, directament deixa de respondre, diu que no hi pot fer res, que a vegades es guanya o es perd, i llavors ja no diu res".

"La gent paga, i un cop han pagat per entrar al canal VIP, ell se'n desentén."

"Donar consells fiscals d'aquest tipus és una activitat molt regulada i està clar que aquí no només estem operant fora de la regulació, sinó que no sabem ni qui és la persona", explica Lorenzo Marini, de Verificat. 

Una de les víctimes explica que la primera setmana que va començar a seguir els "consells d'inversió" va passar de 250 euros a 800: "Llavors, clar, això t'ho creus i quan et demana alguna cosa més, ho fas. I en aquest canal és quan comencen a fallar les operacions i la gent es queda a zero",


Els Mossos alerten, però no tenen denúncies

La policia no té constància d'aquesta estafa perquè no hi ha cap denúncia posada. "Com que tu has posat els diners voluntàriament, és molt complicat anar a posar una denúncia", explicada una de les persones afectades.

Però els Mossos d'Esquadra insisteixen que tot i que les víctimes hagin posat els diners voluntàriament, es tracta d'una estafa perquè s'ha simulat un fet que no és real.

Segons Roger Sales, cap de la Regió Virtual dels Mossos, és important denunciar, perquè "si no hi ha la denúncia no s'activen els mecanismes policials i judicials per perseguir-lo penalment".

Els Mossos d'Esquadra no saben qui hi ha darrere el compte i sense denúncies es fa difícil quantificar l'import total de diners estafats.

Les víctimes es lamenten: "És trist, és trist que hi hagi gent que faci això i que s'aprofiti d'una necessitat, perquè sempre ho fan amb les persones necessitades. Sempre amb les persones vulnerables. És molt trist i fa molta ràbia."

A hores d'ara, el grup de Telegram continua actiu, amb gairebé 15.000 subscriptors.

ARXIVAT A:
Xarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut