Una protesta dels metges interns residents
Una protesta dels metges interns residents

Acord per desconvocar la vaga dels MIR: augment de sou del 7,9% i limitació de guàrdies

Metges de Catalunya qualifica d'"històric" l'acord, que preveu un màxim de 48 hores setmanals de feina, incloent-hi les guàrdies

Actualitzat

Els MIR desconvoquen la vaga després de dotze dies d'aturada. Els metges interns residents han arribat a un acord amb l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals del sector, que ha rebut el suport del 80% dels assistents a l'assemblea.

L'acord estableix un augment del sou base d'un 7,9% de mitjana i limita les guàrdies a un màxim de quatre al mes.

 

 

Millores en els descansos i retribucions

Sobre el descans ininterromput setmanal de 36 hores seguides, tant les patronals com l'ICS l'han acceptat, tot i que "amb moltes excepcions i problemes", segons asseguren els joves metges.

El pacte fixa, igualment, un període mínim de descans continu de 12 hores entre el final d'una jornada i el començament de la següent. 

Segons l'acord, la jornada efectiva dels residents no podrà excedir les 48 hores setmanals, incloent-hi la jornada ordinària i les guàrdies. 

En el tema del salari, la retribució dels MIR s'incrementarà un 5% des d'aquest octubre i pujarà entre un 7 i un 8,5% el gener del 2021. 

Protesta dels MIR a la plaça de Sant Jaume en el 12è dia de vaga (EFE / Marta Pérez)

 

I també en la formació

Sobre una altra de les reivindicacions dels MIR, destinar el 15% de la jornada laboral a formació, s'ha arribat a l'acord de finançar l'assistència a un congrés als MIR. A més, es crearà una comissió de seguiment per avançar sobre com ha de ser la formació dels metges interns residents. I s'estableix que la formació no assistencial ha de quedar inclosa en la jornada ordinària de treball. 

El pacte també indica que el interns residents no poden cobrir llocs de treball estructurals i que la ràtio màxima ha de ser de quatre MIR per cada metge adjunt. Fins ara no hi havia cap límit establert. 
 

Un acord "històric"

El sindicat convocant de la vaga, Metges de Catalunya, ha qualificat d'"històric" l'acord amb l'Institut Català de la Salut i les patronals sanitàries. Consideren que s'ha fet un important "avenç cap a la dignificació professional dels joves facultatius". Metges de Catalunya afegeix que l'entesa "consolida un espai propi de negociació de les relacions laborals" que ha estat possible "gràcies a la unió i la cohesió de tots els residents".

Un 80% dels metges en formació han votat a favor de l'última proposta de millores salarials.

D'aquesta manera es posa fi a una vaga que va començar el 21 de setembre i ha tingut un seguiment elevat. Segons el sindicat convocant, Metges de Catalunya, aquest dijous l'han secundat el 73% dels MIR catalans de mitjana, amb un seguiment més alt a Barcelona, del 80%, i inferior a Tarragona, amb el 73%, i a Girona i Lleida, on 7 de cada 10 metges residents han fet vaga. 

La protesta ha inclòs aquest dijous al matí una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut