El president italià, Sergio Matarella, amb el primer ministre, Giuseppe Conte (Reuters)
El president italià, Sergio Matarella, amb el primer ministre, Giuseppe Conte (Reuters)
Roma

Conte accepta formar un nou govern a Itàlia sense Salvini per tancar la crisi

El Partit Democràtic i el Moviment 5 Estrelles han arribat a un acord per formar un govern i evitar les eleccions anticipades que volia Matteo Salvini

Actualitzat

A Itàlia, la maniobra de Matteo Salvini per forçar unes eleccions anticipades no ha sortit bé. Giuseppe Conte ha rebut aquest dimecres al matí  l'encàrrec de formar un nou govern a Itàlia. Així li ho ha demanat el president de la república, Sergio Matarella, en constatar que té la majoria de vots per fer-ho.

Es dona la paradoxa que Conte seguirà sent primer ministre d'un govern sense Salvini, que és qui va dinamitar l'executiu italià per forçar unes eleccions. Però el Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata -de centreesquerra-, fins ara a l'oposició, han arribat aquest dimarts a un acord per formar govern i que continuï encapçalat per Conte sense passar per les urnes.

Després de rebre aquest encàrrec, Conte l'haurà d'acceptar "amb reserves", la fórmula que s'utilitza a Itàlia i que implica l'obligatorietat de tornar davant del cap d'estat per comunicar-li si té el suport parlamentari suficient per governar.

 

El líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio (EFE)

 

Mattarella ha decidit convocar Conte després que, en la segona ronda de consultes amb els partits polítics, tant el Partit Demòcrata com el Moviment 5 Estrelles li han confirmat que havien arribat a un acord.

El secretari nacional del PD, Nicola Zingaretti, ha assegurat que el seu partit està disposat a governar amb el M5E i ha insistit que la intenció és construir un gabinet sòlid i que duri. A més, ha avançat que les dues formacions han trobat punts en comú en aspectes com el creixement econòmic basat en la legalitat i la protecció del medi ambient o l'aprovació de polítiques econòmiques que fomentin la igualtat social, territorial, generacional i d'homes i dones.

Per la seva banda, el líder del M5E, Luigi Di Maio, ha argumentat que el seu partit "no eludirà la responsabilitat" i ha recordat que continua sent la força més votada en les eleccions de 2018, quan va obtenir prop d'un 33% dels vots.

 

El líder de la Lliga, Matteo Salvini, sortint de la reunió amb el president de la República (EFE)

 

El gran perjudicat per aquesta situació, el líder de la Lliga, Matteo Salvini, havia insistit moments abans que el país hauria de celebrar eleccions anticipades. Per Salvini, un executiu entre el PD i el M5E no durarà gaire temps.

En la mateixa línia, el líder de Forza Italia, l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, també ha demanat celebrar eleccions i s'ha mostrat preocupat "pel perillós escenari que està sorgint" amb una aliança entre els socialdemòcrates i els antisistema.

Amb el nou govern, Salvini deixarà de ser viceprimer ministre i perdrà les responsabilitats que té en política migratòria.

 

L'expresident italià i líder de Forza Italia, Silvio Berlusconi, aquest dimecres al Palau del Quirinal (EFE)

 

ARXIVAT A:
Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut