Itàlia

Salvini anuncia una moció de censura contra el primer ministre italià, Giuseppe Conte

El líder de la Lliga vol forçar la convocatòria d'eleccions anticipades, tot i que el president Mattarella té altres opcions

Juli RodésActualitzat

La Lliga, el partit d'ultradreta que governa Itàlia en coalició amb l'antisistema Moviment 5 Estrelles (M5E), presentarà una moció de censura contra l'actual primer ministre, Giuseppe Conte.

 

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, aquest dijous a Roma (Reuters/Alberto Lingria)

 

L'anunci arriba l'endemà que Matteo Salvini, ministre de l'Interior i vicepresident del govern, juntament amb Luigi di Maio, líder de l'M5E, considerés trencat l'acord amb aquest partit arran de les últimes divergències públiques i notòries entre les dues forces que governen a Itàlia i reclamés la convocatòria avançada d'eleccions només 14 mesos després d'arribar al poder.

 

Luigi di Maio, líder de l'M5E, el 2 de maig a Roma (Reuters/Yara Nardi)

 

Després de formalitzar la presentació de la moció de censura en el Senat, la Lliga ha emès una nota en què es pot llegir:

"Massa 'nos' fan mal a Itàlia que, per contra, necessita tornar a créixer i tornar a votar ràpidament. Qui perd el temps perjudica el país i només pensa en la poltrona."


Eleccions, nou govern o govern tècnic

Es dona la circumstància que el Parlament italià va celebrar ahir l'última sessió abans de començar les vacances d'estiu. Malgrat tot, Salvini vol que els diputats i senadors tornin a Roma per poder constatar que el primer ministre Conte no té el suport necessari per seguir al capdavant del govern i que hauria de presentar la dimissió al president, Sergio Mattarella.

A partir d'aquí, el cap de l'Estat podria convocar eleccions -la segona quinzena d'octubre-, però també promoure la formació d'un nou govern amb l'actual Parlament o, fins i tot, nomenar un govern provisional de caràcter tècnic.

 

El president d'Itàlia, Sergio Mattarella


Salvini, favorit a les enquestes

Salvini s'ha mostrat clarament partidari de repetir eleccions, tot i que les últimes van ser el març de l'any passat, conscient que les enquestes li pronostiquen un molt bon resultat.

Un sondeig d'Ipsos realitzat el 31 de juliol i publicat aquest dijous pel diari Corriere della Sera assegura que Salvini obtindria el 36 per cent dels vots i tindria majoria absoluta en coalició amb la ultradreta de Forza Itàlia i Germans d'Itàlia.

ARXIVAT A:
Itàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut