Accions policials il·legals o excessives, la denúncia d'associacions, advocats i familiars
Antiavalots de la Policia Nacional dispara bales de goma a Via Laietana ( Enric Fontcuberta/EFE)

Accions policials il·legals o excessives, la denúncia d'associacions, advocats i familiars

Organitzacions pro drets humans i advocats i familiars de detinguts denuncien un "ús excessiu de la força" i "maltractaments", mentre que sindicats policials parlen de violència sense precedents i les autoritats mostren el suport als cossos

RedaccióActualitzat

Diverses organitzacions pro drets humans com Amnistia Internacional o el Centre de Defensa de Drets Humans Irídia han denunciat l'ús excessiu de la força per part dels cossos policials o el mal ús del material antiavalots, com utilitzar les porres de dalt cap a baix, fet delictiu, o disparar bales de goma a poca distància.

 

 

La Policia Nacional i els Mossos coincideixen que totes les actuacions que fan es revisen per saber si no s'ha actuat d'acord amb els protocols, però només els Mossos reconeixen que han obert una investigació concreta, la que servirà per investigar per què una furgoneta de la BRIMO dels Mossos va circular als afores de l'aeroport amb manifestants al capó.

Des del Sindicat Unificat de la Policia, el sindicat majoritari de la Policia Nacional, denuncien la virulència de l'acció dels manifestants i asseguren des del seu compte de Twitter que estan continguts. Consideren que l'acció dels manifestants aquests dies a Catalunya és d'una violència sense precedents.

Amnistia Internacional també ha constatat sobre el terreny la utilització d'una pràctica policial col·loquialment coneguda com a "carrusel", que consisteix a fer avançar els furgons policials cap a una concentració de persones, perquè es dispersin. L'organització considera que aquestes maniobres comporten un elevat nivell de perillositat per als manifestants.

Tant el govern de la Generalitat com el govern espanyol han fet costat als cossos policials, si bé el govern català ha fet una crida a la proporcionalitat de l'ús de la força.


Manifestants i policies ferits

Aquest dilluns al vespre, són deu les persones que encara estan hospitalitzades, una en estat molt greu, segons l'últim balanç del Departament de Salut sobre l'estat dels ferits que hi ha hagut arran dels aldarulls en protesta per la sentència del procés, que es va saber dilluns passat.

El Sistema d'Emergències Mèdiques, SEM, ha atès des de dilluns 590 persones ferides de diversa consideració. Quatre persones han perdut la visió d'un ull.

Entre tots els ingressats, hi ha 3 policies nacionals, un d'ells en estat greu, mentre que no n'hi ha cap del cos de Mossos d'Esquadra. En tota la setmana, segons fonts dels Mossos, hi ha hagut un total de 287 agents ferits de tots els cossos.

 

ARXIVAT A:
Judici procésPolicia NacionalMossos d'EsquadraPolicial
Anar al contingut