Policia Nacional a Via Laietana (EFE Enric Fontcuberta)
Policia Nacional a Via Laietana (EFE Enric Fontcuberta)

Amnistia Internacional denuncia l'"ús excessiu de la força" policial a Catalunya

Per Amnistia Internacional, en aquests moments, el prioritari és reduir la tensió i que tothom pugui expressar la seva opinió de forma segura

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional Catalunya ha publicat un informe on fa una crida urgent a les autoritats perquè "desescalin la tensió i garanteixin el dret de reunió pacífica".

 

 

L'escrit s'ha fet en motiu de les mobilitzacions i manifestacions que estan tenint lloc a Barcelona i a la resta de Catalunya després de la publicació de la sentència del Tribunal Suprem en relació als 12 líders polítics i activistes catalans.

 

Segons Amnistia Internacional, "La naturalesa de les mobilitzacions ha estat eminentment pacífica, i encara que s'han produït alguns actes de violència que han posat algunes persones en risc, les forces de seguretat han d'actuar amb moderació... i de manera proporcionada davant possibles brots de violència".

 

Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya:

"Som conscients dels reptes a què s'han d'enfrontar les forces de seguretat, però l'ús excessiu de la força i la utilització inadequada de material antidisturbis per part de membres de la policia mai no pot estar justificat"

 

Un equip d'Amnistia Internacional va estar sobre el terreny en les protestes públiques el 14 d'octubre i va poder documentar, segons explica, diversos casos d'ús excessiu de la força contra gent que no suposava cap risc, incloent periodistes i persones que ja havien estat immobilitzades pels agents de seguretat.

 



Segons informació proporcionada pel Departament de Salut de la Generalitat, 394 persones han estat ateses pels serveis d'emergència, incloent 139 membres de les forces de seguretat.

 

Per Amnistia Internacional en aquests moments, el prioritari és reduir la tensió i que tothom pugui expressar la seva opinió de forma segura.

L'organització ha documentat casos en què pilotes de goma o de foam han estat disparades a molt poca distància per dispersar multituds, o bé que han utilitzades en llocs semitancats, com el pàrquing o els voltants de l'aeroport de Barcelona. Com a conseqüència d'això, dues persones van resultar ferides de gravetat el 14 d'octubre a l'aeroport del Prat.

 

Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa:

"És molt preocupant la manera com està sent utilitzant el material antidisturbis en el marc d'aquestes protestes. És fonamental que totes les forces de seguretat mostrin una inclinació total als principis de necessitat i proporcionalitat en l'ús de la força per respondre als actes de violència de forma apropiada, i facilitar així que els qui es condueixen de forma pacífica puguin continuar la protesta"

Els estàndards internacionals sobre ús de la força, dicten que les pilotes de goma o de foam mai no han d'utilitzar-se contra manifestants pacífics o en situacions on també puguin resultar ferides altres persones alienes a les protestes.

Amnistia Internacional també ha constatat sobre terreny la utilització d'una pràctica policial col·loquialment coneguda com a «carrusel, consistent a fer avançar els furgons policials cap a una concentració de persones, perquè es dispersin. L'organització considera que aquestes maniobres revesteixen un elevat nivell de perillositat pels manifestants.

 

Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya:

"Qualsevol ordre de dispersió ha de ser explicada clarament donant temps suficient a la gent per retirar-se voluntàriament, i la força utilitzada ha de ser sempre proporcional a la resistència oposada. Si l'ús de la força és necessari, les forces de seguretat han d'evitar causar lesions a les persones que només es resisteixen passivament"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésPolicia NacionalMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut