Un home i una dona treballant (iStock)

A quins països d'Europa hi ha més bretxa salarial entre dones i homes?

Als països del sud d'Europa la bretxa és més reduïda i, en canvi, als del nord és més gran

Jordina Molas SalortActualitzat

La bretxa salarial entre homes i dones es va reduint els últims anys a la Unió Europea, però els homes segueixen cobrant més que les dones. Cada cop hi ha menys diferències entre el que s'acaba ingressant durant tota la vida laboral, i no només inclou el salari, sinó també si s'ha cobrat algun tipus de prestació, com podria ser l'atur, o d'altres relacionades amb mesures de conciliació.

S'ha de tenir en compte que la bretxa salarial de gènere no es refereix al fet que hi hagi diferent salari entre homes i dones per fer la mateixa feina.


Diferències entre el nord i el sud de la UE

A Europa, la bretxa salarial entre homes i dones és del 12,7%, segons dades de l'observatori estadístic europeu, Eurostat, referents al 2021. Espanya està per sota d'aquesta mitjana, i els homes cobren un 8,9% més que les dones. En anys anteriors, però, aquí la bretxa havia tingut reduccions més pronunciades, però ara s'ha estancat. Se situaria a la mateixa franja que Itàlia i Portugal, amb una bretxa més reduïda.

En canvi, a països del centre i nord d'Europa la diferència s'enfila fins al 17,6% d'Alemanya, un 16,5% a Finlàndia i el 14,2% de Dinamarca. Només en el cas de Luxemburg les dones cobren més que els homes.

 

Què explica aquestes diferències?

Als països nòrdics, per exemple, és més habitual que les dones s'agafin permisos per la cura de fills i cobren més prestacions. Paradoxalment, una situació que s'agafa com a referent per a la igualtat de gènere acabaria penalitzant els ingressos de les dones.

Aquests beneficis socials serien una de les raons que hi podria haver perquè la diferència entre el que ingressen homes i dones als països del centre i nord d'Europa sigui més gran que entre els països del sud, on la conciliació està menys estesa.

A més, en països com Itàlia, on la bretxa salarial de gènere és més petita, també s'ha de tenir en compte que hi ha una proporció més baixa de dones treballant. Això podria propiciar que les que treballen estiguin més focalitzades en la seva carrera professional i aconsegueixin llocs de treball amb més càrrec.


Les feines a temps parcial amplien la bretxa

Les dades d'Eurostat també posen de relleu que hi ha diferències entre els sous que cobren homes i dones en funció del tipus de contracte. Espanya, per exemple, on hi ha moltes dones al mercat laboral treballant a temps parcial, és el país de la Unió Europea amb la bretxa salarial més alta, i s'enfila al 22,7%. En canvi, a Itàlia, la ràtio és negativa, del -3,6%, perquè els ingressos per hora de les dones són més alts que els dels homes.


Poca bretxa salarial de gènere entre els joves

Segons aquestes dades d'Eurostat, com més jove menys bretxa de gènere hi ha perquè, les noies tenen menys càrregues familiars, que és un dels factors que contribueixen a fer que les dones acabin cobrant menys. Per sectors, a Espanya és on hi ha més diferències entre els ingressos és en el camp científic i tecnològic, i també en les feines relacionades amb la instal·lació de llum i gas. En canvi, a la construcció la bretxa salarial de gènere es decanta a favor de les dones.

 

ARXIVAT A:
8MBretxa salarialUnió Europea
Anar al contingut