La Renata Guimaraes viu amb la seva família en una favela de Brasília (CCMA/Aitor Álvarez)

A les faveles del Brasil hi ha més fam, però Bolsonaro hi manté els suports

L'expresident d'extrema dreta va augmentar els subsidis als més pobres, però el preu dels aliments s'ha disparat

Actualitzat

La Renata Guimaraes, el seu marit i els seus tres fills viuen exclusivament de l'ajuda de 600 reals (uns 120 euros) que els dona el govern. És una ajuda aprovada per Bolsonaro a les acaballes del seu mandat. Representa una mica més del que rebien amb la Bolsa Familia impulsada per Lula i que va treure de la probresa milions de brasilers. Però, malgrat rebre més diners, no arriben a final de mes. 

Ho explica en una entrevista a TV3, des de la favela de Cidade Estrutural, als afores de Brasília, la Renata Guimaraes:

"600 reals no resolen res. El gas és car, el menjar és car. Tot és car. I l'hospital és un desastre. Vas a l'hospital i no tens res. Hi vaig passar no sé quantes hores amb el meu fill i dues persones hi van morir."

El marit recull deixalla, perquè va haver de deixar la feina. Necessitaven la indemnització per comprar un cotxe. Dos dels fills són asmàtics i sovint han de córrer a l'hospital. No hi ha aigua corrent, el terra de la casa no està pavimentat i el sostre és de zinc, com la resta d'habitatges de la favela.

La favela Cidade Estrutural, als afores de Brasília (CCMA/Aitor Álvarez)


Un 60% dels vots per a Bolsonaro

La Renata està completament en contra dels atacs als Tres Poders, igual que el 93% de brasilers, segons una enquesta del diari Folha de Sao Paulo. A diferència de la majoria dels seus veïns, ella va votar Lula a les passades eleccions. En aquesta zona, l'expresident d'extrema dreta va aconseguir més d'un 60% dels vots. Els 58 milions de vots que va obtenir provenen de tota mena de classes socials i de perfils, també de les faveles.

I és que al Brasil, com a tants altres països, la dreta aconsegueix molts vots de les persones en risc d'exclusió social. Els casos de corrupció relacionats amb el partit de Lula van servir a Bolsonaro per acusar-lo de lladre i erigir-se com l'home seriós que administraria bé els diners dels ciutadans.

Aquest home seriós, però, va resultar no ser-ho tant, com a mínim en l'aspecte econòmic. S'ha fet públic que, durant el seu mandat, el govern va gastar amb la targeta de crèdit pròpia del càrrec gairebé 30 milions de reals (uns 6 milions d'euros), que en alguns casos es van destinar a quantitats difícils de justificar, com ara 100.000 reals (20.000 euros) en un dia en un restaurant.


La fam al Brasil, a nivells de fa tres dècades

Amb Bolsonaro, la fam al Brasil es va disparar fins a nivells de fa tres dècades. 33 milions de persones no tenen pràcticament res per menjar i esperen que amb Lula canviï la seva sort.

La Renata sort en té d'una ONG que l'ajuda amb els àpats dels fills i en la seva educació. El Coletivo da Cidade atén un centenar de nens i nenes i adolescents. Aquests dies han hagut d'interrompre l'activitat perquè un robatori de cables els ha deixat sense llum, però reparteixen menjar i fan tallers d'informàtica, música o grafitis per tenir els menors allunyats del carrer.

Un d'ells és en Joao, de només 6 anys, que assegura al 324.cat que quan acaba l'escola va cap al local del Coletivo i dibuixa, fa els deures i juga a pilota. "A futbol hi jugo molt bé", explica. El seu germà gran, que és educador d'aquesta entitat, se'l mira i li diu: "Tan bé no jugues, no?" En Joao respon: "Soc més bo que en Neymar!"

En Joao, de 6 anys, amb el seu germà William, educador d'una ONG (CCMA/Aitor Álvarez)

La Manuela gestiona amb els serveis socials del govern quins nens atenen i assegura a TV3: "Si no hi hagués aquest projecte, on serien? Serien al carrer, fent malifetes, perquè la mare ha de treballar i el pare també."

Un dels educadors, en William, hi afegeix: "Molts pateixen violència policial, hi ha famílies desestructurades, passen gana, tenen accés fàcil a les drogues." Aquest és precisament un dels grans perills de les faveles: que els nens, sols, en sortir de l'escola, trobin en la droga un lloc per guanyar diners de manera fàcil.

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut