"A Ceuta es va prendre la decisió de no aplicar la llei", diu el jurista Jorge Cardona

En declaracions a TV3, l'antic membre del Comitè de Drets de l'Infant de l'ONU acusa Grande-Marlaska de posicionar-se políticament en un assumpte que a nivell legal no admet discussió

Ferran Moreno GarcíaActualitzat

Després que un jutjat de Ceuta ha declarat il·legals les deportacions de menors ordenades pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, han arribat les reaccions des de l'entorn judicial.

El jurista Jorge Cardona, exmembre del Comitè de Drets de l'Infant de Nacions Unides, s'ha mostrat contundent amb la decisió del ministre: "No hi ha res a interpretar. O s'aplica la llei o no s'aplica. I es va adoptar una decisió política de no aplicar la llei", ha dit en declaracions a TV3.

"O Marlaska era conscient que estava violant el dret, però va decidir políticament saltar-se'l, o ha oblidat la seva formació jurídica durant el seu període d'exercici polític i hauria de tornar a repassar-se l'ordenament jurídic espanyol."

La interlocutòria de la jutgessa de Ceuta diu que no consta que s'hagi complert "cap dels tràmits preceptius per llei" en aquestes deportacions: ni aportar informació dels menors afectats, ni comunicar l'expulsió als mateixos nois ni a la Fiscalia.

"No ha necessitat gaires paraules per dir-ho: l'aparença és d'una clara il·legalitat i una clara situació contrària a dret", assegura Cardona sobre el text del jutjat de Ceuta:

"Qualsevol persona que conegui mínimament la Constitució Espanyola, la Llei d'Estrangeria, la Convenció de Drets de l'Infant, la Llei de Protecció Jurídica del Menor, sap que s'estava actuant al marge de la legalitat."

El jurista Jorge Cardona, entrevistat per TV3
El jurista Jorge Cardona, entrevistat per TV3


Grande-Marlaska: "Interior difícilment es pot sentir desautoritzat"

En declaracions aquest dimarts al vespre, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que no se sent desautoritzat per la interlocutòria del jutjat de Ceuta sobre el retorn de menors marroquines perquè el departament "no és competent" en aquesta matèria:

"El Ministeri de l'Interior no ha adoptat cap decisió al respecte perquè no és competent, amb la qual cosa si algú no és el competent, difícilment es pot sentir desautoritzat."

Marlaska ha insistit que totes les institucions busquen "l'interès superior del menor" i que "hi ha una comunicació permanent i directa" entre el govern espanyol i el de la ciutat de Ceuta.

A més, el ministre de l'Interior ha assenyalat que el procediment de retorn es duu a terme emmarcat en una coordinació amb el Marroc, que ha qualificat de país "tan rellevant" per als interessos espanyols.

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska (EFE/J.J. Guillén)


Deportacions paralitzades des de la setmana passada

Concretament, es van deportar, almenys, 45 menors d'edat sense complir el procediment legal. Davant les advertències d'entitats, experts i Nacions Unides, Ceuta i Interior van paralitzar totes les deportacions.

El passat 17 d'agost, Marlaska ja va deixar entreveure que, si el posicionament del jutjat era el que ha acabat sent avui, faria canvis: "Si hi ha alguna qüestió a corregir, es corregirà", va dir.

Aquest dimecres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat a La Moncloa el president de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Jesús Vivas, per analitzar la situació derivada de la decisió judicial.

 

 

ARXIVAT A:
MenorsCeutaFernando Grande-Marlaska
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut