Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Ceuta suspèn durant tres dies totes les devolucions de menors

El govern de la ciutat autònoma ha pres la decisió després que un jutjat paralitzés l'expulsió de nou menors al Marroc

Actualitzat
TEMA:
Migracions

El dia que fa tres mesos de l'entrada de milers de persones a Ceuta davant la passivitat del Marroc, el govern de la ciutat autònoma ha suspès cautelarment les deportacions de menors durant tres dies.

Les duia a terme des de divendres passat tot i les crítiques de diverses entitats jurídiques i socials denunciant que s'estaven vulnerant els drets dels joves.

La mesura serà vigent fins que s'hagi revisat el procediment del retorn de menors, segons ha informat la vicepresidenta del govern de la ciutat autònoma, que actualment exerceix de presidenta en funcions. 

Si el tribunal confirma que han faltat tràmits imprescindibles, el Ministeri de l'Interior i la ciutat autònoma hauran de frenar definitivament les devolucions.

Migrants a la platja de Ceuta, el 19 de maig passat (Reuters/Shereen Talaat)
Migrants a la platja de Ceuta, el 19 de maig passat (Reuters/Shereen Talaat)

El ministre Marlaska ha defensat l'operatiu tot i les crítiques, en declaracions a La Sexta: "Si alguna qüestió s'ha de corregir, es corregirà, però el que ha de quedar clar és que totes les institucions actuem amb un principi concret, la tutel·la efectiva dels menors".

Les entitats, però, alerten que s'han vulnerat multitud de drets dels menors. Segons Patricia Fernández, advocada de la Coordinadora de Barrios:

"No estem parlant d'un mer error procedimental, sinó de l'absoluta absència de procediment. S'estan vulnerant drets fonamentals. És un pla sistemàtic per deportar i comprometre la seguretat física i psíquica de 700 nens i nenes"

Entre les garanties legals que no s'han respectat, segons Fernández, hi hauria la d'informar l'infant de l'expedient de repatriació, donar-li l'oportunitat de nomenar un lletrat de la seva confiança i d'al·legar quines són les circumstàncies que farien aconsellable que no se n'anés.

Tampoc han elaborat informes els serveis de protecció de menors (que indiquin si convé o no la seva repatriació en cada cas particular), la Fiscalia, la Secretaria d'estat de Seguretat ni la Secretaria d'estat de migracions; i ni tan sols s'ha dictat cap resolució ni oportunitat de recórrer-la.

Mentrestant, la incertesa dels nois continua en augment. Ho explica des de Ceuta Neus Arnal, de Save The Children:

"Els xavals estan molt preocupats. Tenim casos de xavals que dormen amb les bambes posades. Xavals que emocionalment estan molt tocats, que tenen molta por i que dificulta encara més la gestió als centres endèmicament difícil en un context com Ceuta. Els casos de joves que volen tornar són molt, molt pocs"

Per la seva banda, la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat ha presentat aquest dilluns un recurs davant de l'Audiència Nacional demanant que s'aturin totes les deportacions. El tribunal ha donat 24 hores a Interior perquè aclareixi si va donar l'ordre de començar les expulsions. 

També dilluns el jutjat contenciós-administratiu 1 de Ceuta va ordenar suspendre la repatriació al Marroc de nou menors migrants. El mateix dia que les Nacions Unides exigien al govern espanyol la suspensió de la devolució de deu menors. Cinc d'aquests menors, però, ja havien estat expulsats i són al Marroc


Drets Socials demana a Interior que s'aturin les repatriacions

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha reiterat el seu rebuig a les repatriacions de menors migrants des de Ceuta en una carta que ha enviat al Ministeri de l'Interior.

Fonts del ministeri que dirigeix Ione Belarra destaquen que la seva posició coincideix amb la del Ministeri de Justícia, el Defensor del Poble i les organitzacions que han denunciat que el procediment d'expulsió d'Interior no és correcte.

A la carta, demana que el departament de Fernando Grande-Marlaska suspengui l'operació fins que s'estableixi un protocol que tingui en compte que els menors que volen tornar amb les seves famílies ho pugin fer en condicions de seguretat, i que els que no vulguin tornar es quedin a Espanya amb condicions d'acollida dignes.

 

ARXIVAT A:
CeutaJudicialMenorsMigracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut