Madrid

El sou de poc més de 78.000 de Rajoy, una de les 530.000 dades del nou portal de la transparència

El govern espanyol ha posat en funcionament el portal de la transparència, que ofereix 530.000 dades registrades

Actualitzat

El sou de 78.185,04 euros anuals bruts del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és una de les dades més cridaneres entre les 530.000 que es poden trobar al Portal de la Transparència que ha obert aquest dimecres. El sou de Rajoy, però, és força inferior al d'alguns dels seus principals assessors, com és el cas del seu cap de gabinet, Jorge Moragas (113.186 euros), o el director de l'Oficina Econòmica, Álvaro Nadal (112.733 euros).

Al ministeri de la Presidència hi passa una cosa similar: la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va guanyar l'any passat 75.744 euros, menys que alguns dels seus col·laboradors. Aquesta circumstància es repeteix a tots els ministeris a partir del càrrec de secretari d'estat: a més responsabilitat, menys sou.

De retribucions a convenis

El govern espanyol ha posat en funcionament aquest dimecres 10 de desembre el portal de la transparència. Arrenca amb mig milió de dades; concretament hi ha 530.000 registres disponibles. S'hi pot trobar informació com les retribucions dels alts càrrecs de l'administració, a què es destinen els impostos, dades de contractes públics, subvencions i convenis, així com també l'estructura dels ministeris, l'agenda del president espanyol i dels membres del govern, i normes que està tramitant l'executiu.

D'aquesta manera, permet saber les indemnitzacions que han rebut els alts càrrecs que han cessat, entre els quals destaca l'expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Julio Segura Sánchez, 236.789 euros en dos anys; o l'exconseller del Consell de Segruetat Nuclear Antonio Colino, 149.945 euros.

A més de les dades disponibles, el portal també oferirà als ciutadans la possibilitat de demanar dades addicionals cursant una petició que haurà d'obtenir en un termini màxim d'un mes.

Lentitud en les primeres hores

L'entrada en funcionament del portal, amb lentitud en les primeres hores per la gran afluència d'internautes, arriba un any després de la publicació al BOE de la llei de transparència, accés a la informació i bon govern i ha costat 300.000 euros. A banda, a principis del 2015, es farà una campanya de publicitat del nou portal amb un cost de 36.000 euros.

A Catalunya, la llei de transparència està previst que s'aprovi la setmana que ve. Les comunitats autònomes i els ajuntaments disposen d'un any addicional per aplicar la llei, ja que han d'adaptar la seva web i modificar la normativa en alguns casos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut