Els advocats Carles Mundó, Sergi Blázquez i Marc Marsal durant la presentació aquest dimarts al Col·legi d'Advocats.
Els advocats Carles Mundó, Sergi Blázquez i Marc Marsal durant la presentació aquest dimarts al Col·legi d'Advocats.
Barcelona

Neix "Drets", una nova associació d'advocats que actua davant de casos de "catalanofòbia"

Els advocats s'han posat a treballar en el cas de les fotografies dels jutges pro consulta publicades per "La Razón", la denúncia de "tuits catalanòfobs" o la querella contra partits de l'extrema dreta

RedaccióActualitzat

Una dotzena de professionals del dret ha creat una associació, amb el nom de Drets, que es dedicarà a exercir accions legals davant de casos de "catalanofòbia" per part de mitjans de comunicació, xarxes socials i tribunes d'opinió amb seu a Madrid. La iniciativa s'ha presentat aquest dimarts al Col·legi d'Advocats de Barcelona, sota el títol del seu manifest: "Diguem prou, posem-nos drets".

L'objectiu de Drets és, tal com expressen ells mateixos, "passar a l'acció davant dels atacs sistemàtics en forma d'amenaces i insults [...] i que vulneren el respecte als drets fonamentals i a les llibertats públiques de la ciutadania i les institucions catalanes". Per això, intentaran aturar la "catalanofòbia", un concepte que inclou des d'insults com comparacions amb règims feixistes i nazi, amenaces de mort o mostres d'odi i de discriminació.

El que ha motivat la creació de Drets és la "incomprensió i la falta de reconeixement de les institucions estatals cap a Catalunya". De fet, l'associació s'ha posat a treballar com a acusació particular en el cas de les fotografies dels jutges pro consulta publicades per "La Razón", la denúncia de "tuits catalanòfobs" o la querella contra partits de l'extrema dreta com Falange, Democracia Nacional i Alianza Nacional pels seus discursos "d'odi i violència".

Pel que fa al finançament, els promotors de Drets han aclarit que no demanaran subvencions públiques per costejar les activitats de l'associació, sinó que volen recaptar fons de particulars amb aportacions econòmiques dels seus socis o amb campanyes de micromecenatge.

Aquesta associació integra professionals del dret i representants d'entitats civils com Òmnium Cultural, Assemblea Nacional Catalana, Justícia i Pau, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià o la Comissió per la Dignitat, a més de les sectorials de CDC i d'ERC.

Anar al contingut