janquim

Els bloguistes debaten sobre el futur del llibre digital a Mataró en un acte dels Premis Blocs Catalunya

El futur del llibre no es resoldrà en un debat ni en dos ni en tres, però cada vegada que la qüestió es posa sobre la taula apareixen noves pistes que potser indiquen cap a on ens dirigim. Això és el que ha passat aquesta tarda a l'auditori del Tecnocampus de Mataró, on s'ha proposat una discussió oberta com un dels actes previs del lliurament dels Premis Blocs Catalunya.

Actualitzat
Lectures compartides

Per la banda dels lectors, ha destacat la iniciativa que tres dones van encetar amb l'eina Twitter i que el 3cat24 ja va presentar no fa gaire, que expliquen des del seu blog. Es tracta de fer servir aquest servei de missatges breus per comentar lectures de forma compartida des del compte @llegimipiulem; s'ha fet evident que les tecnologies de la informació i la comunciació (TIC) aporten eines que pertmeten aquesta acció, similar a la dels clubs de lectura, d'una manera nova i d'abast més ampli. La seva finalitat no és aconseguir molts "seguidors" sinó triar bons llibres.

Editors agosarats

Per la banda dels editors, la representació que ha acudit avui a la cita ha ofert una actitud molt renovadora. Sílvia Clemares, responsable de l'edició digital al Grup62, ha fet asseveracions agosarades, com ara que no és partidària dels sistemes de seguretat en els llibres digitals (DRM) perquè els que en saben aconsegueixen esquivar-ho i els continguts que s'han de vendre troben mercat igualment. L'argument que ha ofert és que són els autors els que demanen més seguretat.

Autors entusiastes

L'autora Raquel Franco no semblava gaire espantada per les versions digitals, i, tot al contrari, s'ha mostrat entusiasmada amb les possibilitats que ofereix. Creu que ben aviat les vendes es trobaran repartides al cinquanta per cent i està convençuda que la digitalització no té només efectes sobre la distribució sinó també sobre la creació.

Llibreters amb màgia

Per fi, quedava l'opinió dels llibreters, segurament els que en aquest moment es troben en una cruïlla més complicada. Disposar d'un establiment comercial físic, un lloc concret, té sentit per vendre objectes físics, però la venda de continguts digitals es fa per altres vies. Hi ha coincidència a creure que s'hauran d'adaptar de debò al canvi. Per això, Esteve Guardiola, de la Robafaves de Mataró, en un intent força aconseguit de defensar la seva posició, ha volgut demostrar al públic que seguia el debat que hi ha productes que no es poden digitalitzar. Com a exemple, ha fet escoltar a tothom un llibre que també és una capsa de música i ha llegit un conte infantil protagonitzat per un aneguet de color groc. Naturalment, el llibre requeria una experiència tàctil.

Aparells nous

Quan ja estava a punt d'anotar-se una victòria, l'editora ha reaccionat de pressa per dir que ella s'imaginava aquell mateix producte en una aplicació per a iPad. Un dels assistents ha emès un missatge a Twitter amb un exemple de les possibilitats que aquest nou artilugi afavoreix, amb un resultat espectacular.

Per això ha quedat clar que el debat no es podia tancar. Se n'haurà de continuar parlant, però tenia sentit dedicar a aquesta matèria un dels actes d'aquesta gala dels Premis Blocs Catalunya, que ha començat al matí amb el reconeixement als blogs escolars de la comarca del Maresme.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut