Pamplona

ETA provoca gairebé una trentena de ferits lleus en l'explosió d'un cotxe bomba a la Universitat de Navarra

A les onze i deu d'aquest dijous al matí ha esclatat un cotxe bomba en un aparcament de la Universitat de Navarra, a Pamplona, concretament en un pàrquing situat a la part del darrere de l'edifici central. Hi ha gairebé una trentena de ferits lleus; tots tenen talls de vidres o problemes auditius a conseqüència de l'ona expansiva. Segons fonts de la investigació, el cotxe duia 40 quilos d'explosius. Una hora abans una persona en nom d'ETA ha avisat de la col·locació de l'artefacte, però no s'ha desallotjat la zona perquè l'avís no especificava en quin campus universitari era. Per això l'explosió s'ha produït en plena activitat del campus i, segons ha afirmat el ministre Rubalcaba, ha estat "una immensa sort" que no s'hagin de lamentar conseqüències pitjors. L'atemptat arriba dos dies després que la policia desarticulés el "comando Nafarroa" d'ETA a la mateixa capital navarresa.

Actualitzat
L'explosió del cotxe bomba a la Universitat de Navarra ha sorprès tots els estudiants i la resta de persones del campus, sobretot els que eren a la biblioteca i a l'edifici central, que acull departaments d'Administració i Tresoreria. És on estava aparcat el cotxe bomba. La zona ha estat desallotjada i la policia ha conduït tothom cap al barri d'Iturrama de Pamplona.

L'avís: oblit o omissió intencionada

Una persona que ha assegurat parlar en nom d'ETA ha trucat al servei de carreteres d'Àlaba, DYA, per avisar de la col·locació de l'artefacte, però tot i això, no s'ha pres cap mesura per desallotjar la zona. I és que segons ha confirmat la DYA, el comunicant no ha especificat en quina universitat era el cotxe bomba i ha parlat textualment "del campus universitari", però no ha especificat cap ciutat. És per això que l'explosió ha sorprès la comunitat universitària en plena activitat.

Segons ha explicat el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una compareixença per donar explicacions de l'atemptat, en rebre l'avís la policia ha procedit a inspeccionar el campus universitari de Vitòria, però en no trobar-hi res ha donat per fet que era fals. El ministre també ha afegit que es desconeix si la persona que s'ha identificat com a membre d'ETA s'ha oblidat d'esmentar la ciutat, o bé ha estat una omissió intencionada per evitar que es pogués desallotjar la zona. Sí que ha especificat, en canvi, el model i el color del cotxe.

"Ha estat una gran sort"


En qualsevol cas, Rubalcaba ha assegurat que "hauria pogut ser una tragèdia enorme" i que "ha estat una gran sort" que només s'hagin de lamentar els ferits lleus, els quals, ha dit, es recuperen tots sense problemes. El titular d'Interior també ha assegurat que "nosaltres seguirem a la nostra", en referència a l'activitat policial per perseguir els terroristes i ha afegit que els que han comès aquesta acció "acabaran davant del jutge".

El ministre també ha donat altres detalls. Se sap, per exemple, que el cotxe que han fet servir els terroristes el van robar a Zumaia, i la denúncia del robatori es va cursar a la comissaria de Zarautz. No ha concretat, per contra, quin tipus d'explosiu duia el cotxe ni quants quilos, tot i que posteriorment fonts de la investigació han afirmat que anava carregat amb 40 quilos d'explosius. Rubalcaba també ha afirmat que és legítim interpretar que l'atemptat és una resposta a la desarticulació, fa tot just dos dies, del "comando Nafarroa", tot i que no ha volgut aprofundir en aquest extrem.

Una trentena de ferits

Tots els ferits que ha provocat l'esclat del cotxe bomba són de caràcter lleu. Els han atès als hospitals sobretot per talls a la cara que els han provocat els vidres trencats i per problemes auditius, i en alguns casos sordesa temporal.

Segons han explicat alguns testimonis presencials, com a conseqüència de la deflagració s'han trencat tots els vidres de l'ala de la biblioteca més pròxima a l'aparcament. A més, hi havia molt de fum a la planta situada al soterrani. També per l'explosió, "quatre o cinc" cotxes s'han incendiat i hi ha hagut algunes petites explosions més, segurament en esclatar els dipòsits de gasolina. El foc ha provocat que es pogués veure una densa columna de fum des de la distància.

Sisè atemptat des del 1979

Aquesta no és la primera vegada que la Universitat de Navarra es veu sorpresa per un atemptat. De fet, ja n'havia patit cinc, l'últim dels quals al mateix lloc. ETA ja va col·locar un cotxe bomba a la part del darrere de l'edifici central el 23 de maig del 2002, i va causar ferides lleus a tres persones i importants danys materials. El primer va ser el 1979.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut