Tasques de desinfecció a l'hospital Trias i Pujol de Badalona aquest dijous, per part de l'exèrcit (EFE/Quique García)

769 morts per Covid-19 en les últimes hores a Espanya, que supera els 64.000 contagis

Fernando Simón remarca que "això no s'acaba quan comenci la baixada de casos nous", i demana extremar les mesures de protecció personal i el distanciament social

RedaccióActualitzat

Fins a 4.858 persones han mort a Espanya, en total, per coronavirus. D'aquestes, 769 en les últimes 24 hores. Segons les dades fetes públiques pel Ministeri de Sanitat aquest divendres, el nombre total de contagiats és de 64.059 persones.

En les últimes 24 hores, hi ha hagut més víctimes mortals que el dia anterior en nombres absoluts, (de dimecres a dijous en van ser 655), però, en canvi, el percentatge de noves morts es manté respecte als últims dies

En les últimes 24 hores s'han registrat 7.871 nous contagis. Del total de malalts, 4.265 estan a l'UCI.


Es disparen les altes

D'altra banda, ja s'ha donat l'altat a 9.357 persones que s'havien contagiat, una xifra que és gairebé el doble del nombre de morts, com ha volgut destacar Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

El nombre d'altes, a més, s'ha disparat en les últimes 24 hores.


"Això no s'acaba quan comenci la baixada"

Simón ha valorat que "fa l'efecte que ens acostem al pic", però ha remarcat:

"Hem d'entendre que això no és una cosa que s'acaba en el moment en què comença la baixada [de casos nous]."


I ha afegit que a partir d'aquell moment caldrà treballar per assegurar-se que la baixada sigui estable.

El coordinador d'emergències del Ministeri de Sanitat ha tornat a dir que després del pic la pressió assistencial contiuarà creixent durant uns dies sobre els hospitals, a causa del temps que passa entre que un contagi es diagnostica i l'evolució del pacient, que fa veure si necessita hospitalització o, fins i tot, ingrés a l'UCI.

Encara sobre l'assoliment del pic, Simón ha recordat que la pandèmia evoluciona a velocitats diferents en diverses comunitats autònomes, i que, per aquest motiu, el pic s'assolirà en diferents moments.


Evitar els contactes al màxim

Més enlla d'altres mesures que es puguin implantar, com un confinament més estricte, Simón ha volgut posar l'accent en la necessitat d'evitar els contactes que siguin evitables. En aquest sentit, ha demanat que les persones que continuen desplaçant-se per treballar presencialment siguin conscients que cal extremar les mesures de protecció ja conegudes (etiqueta respiratòria, rentar-se les mans sovint) i mantenir el distanciament social.

En el mateix sentit, ha demanat que, en la mesura del que sigui possible, les persones amb símptomes mirin d'aïllar-se de la resta de persones amb qui conviuen.


Més de 9.400 sanitaris contagiats

A preguntes de la premsa, Simón ha explicat que al conjunt d'Espanya ja hi ha 9.444 professionals sanitaris contagiats pel coronavirus. I ha reconegut que "Ara mateix és una de les preocupacions importants que tenim, i hi estem treballant."


Condol als Mossos d'Esquadra

Tant el representant de la Policia Nacional com el de la Guàrdia Civil han començat la seva intervenció en la roda de premsa diària del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus expressant el seu condol per la primera mort per coronavirus d'un mosso d'esquadra.

Pel que fa a les dades que han facilitat, José Ángel González, comissari principal i director operatiu de la Policia Nacional, ha explicat que aquest dijous han fet 63 detencions relacionades amb la violació de l'estat d'alarma, que en total ja són 620.

Per la seva banda, José Manuel Santiago, general de brigada i cap d'Estat Major de la Guàrdia Civil, ha informat de 17 detencions per desobediència o resistència a l'autoritat, i de més de 5.800 denúncies.

Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil, d'altra banda, han anunciat un reforç dels controls per evitar desplaçaments amb motiu de l'arribada del cap de setmana.

La Policia Nacional ha alertat, una vegada més, contra la ciberdelinqüència. González ha explicat que han detectat la creació de nombrosos dominis d'internet relacionats amb el coronavirus amb finalitats fraudulentes, sobretot la recollida de dades dels usuaris. Ha recordat que no s'han d'obrir enllaços sospitosos i que s'ha de comprar només en botigues online de confiança i donar només les dades personals estrictament necessàries.

 

 

A més, ha presentat una breu guia contra les notícies falses que la Policia Nacional ha començat a difondre a través de les xarxes socials.


La UME, en 7 poblacions catalanes

El representant del Ministeri de Defensa, el general de l'exèrcit de l'Aire Miguel Villarroya, cap de l'Estat Major de la Defensa, ha explicat, a preguntes de la premsa, que la Unitat Militar d'Emergències (UME) ha actuat, fins ara, en set poblacions de Catalunya, entre els quals Barcelona, Lleida, l'Hospitalet i Badalona.

Tot i que Villarroya no ha sabut especificar-ho, una vintena de poblacions catalanes han demanat la presència de la UME per fer-hi tasques de desinfecció.

A la majoria, el govern municipal està en mans del PSC, però n'hi ha d'altres colors polítics. És el cas de Castellví de Rosanes, on governa el PDeCAT amb els socialistes, o de la Pobla de Segur, on l'alcalde és d'ERC. A la Pobla, dimecres, els militars van desinfectar una llar d'avis.

En alguns municipis hi ha hagut crítiques de grups independentistes per la presència de l'exèrcit.

Ahir, a Badalona, l'exèrcit va fer tasques de desinfecció en diverses instal·lacions, inclòs l'exterior de l'hospital de Can Ruti. La direcció, però, va refusar que ho fessin dins perquè, tot i valorar-ho i agrair-ho, expliquen en un comunicat, es va considerar que no calia.


200 professionals estrangers podran treballar

D'altra banda, el govern espanyol ha anunciat aquest divendres que agilitzarà els tràmits per regularitzar la situació de 200 professionals sanitaris estrangers perquè puguin incorporar-se a treballar de manera urgent.

Es tracta de metges i personal d'infermeria que actualment ja viuen a Espanya i que podran començar a treballar aviat per atendre l'emergència sanitària.

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha iniciat els tràmits per prioritzar els seus expedients administratius, de manera que disposin com més aviat millor de l'autorització de residència i treball.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut