Diputats de diverses formacions entre els signants del manifest (Sipa/ Le Journal du Dimanche)
Diputats de diverses formacions entre els signants del manifest (Sipa/ Le Journal du Dimanche)

52 diputats francesos reclamen la fi de la repressió contra els líders independentistes

Els diputats també reclamen la fi de les "mesures arbitràries" contra els líders independentistes catalans empresonats i a l'exili en un manifest a Le Journal du Dimanche

Actualitzat

Un grup de 52 diputats francesos reclamen la fi de la repressió i de les "mesures arbitràries" contra els líders independentistes catalans empresonats i a l'exili en un manifest que publiquen al setmanari Le Journal du Dimanche. Entre els signants hi ha el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon i dirigents i parlamentaris del partit liberal UDI i del Partit Comunista francès i dues exministres d'esquerres.

En el manifest, els parlamentaris critiquen el que qualifiquen com un atac contra les llibertats fonamentals i l'exercici de la democràcia.

"Volem expressar la nostra preocupació i desaprovació per allò que ens sembla una violació de les llibertats fonamentals i l'exercici de la democràcia. El debat polític no es pot resoldre mitjançant la repressió."

Diuen també que el respecte per les regles institucionals és una cosa, però que el debat polític no s'ha d'aturar amb repressió, amb atacs als drets de les persones amb una mena de delicte d'opinió.

Els diputats demanen en el text una rebaixa de la tensió i posar fi a "mesures arbitràries" que afecten el dret de sufragi dels electes catalans empresonats i exiliats.

"El respecte de les normes institucionals és una cosa, però considerem que el debat polític no es pot decidir per la repressió, per atacs als drets de les persones. Com moltes veus d'Espanya i d'altres llocs, demanem la fi de les tensions i de les mesures arbitràries que afectin els representants electes del sufragi universal."

 

Entre els firmants, hi ha 17 diputats de França Insubmisa, entre ells Mélenchon, François Ruffin o Alexis Corbière. També hi ha 13 diputats del grup de Llibertats i Territoris, que aplega centristes i nacionalistes corsos -com Michel Castellani-, i 15 del Grup de l'Esquerra Demòcrata i Republicana, entre ells el líder André Chassaigne. La resta són membres de la centrista UDI.

 

Bosch: "No és un afer intern de l'estat espanyol sinó europeu i internacional"
 

 

Pel govern, aquest suport demostra que la qüestió catalana no és només un assumpte intern d'Espanya i asseguren que el món s'està pronunciant i està demanant una solució democràtica per Catalunya., segons ha dit Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

"Aquest no és un afer intern de l'estat espanyol. Aquest és un afer europeu i internacional. Avui ha estat l'Assemblea Nacional francesa. Ja va ser el Senat francès, el Parlament europeu. També Nacions Unides s¿han pronunciat, atles parlaments d'Europa, Amnistia Internacional, ONGs. És a dir, el món s'està pronunciant sobre què passa aquí i està demanant respecte als rets humans. Està demanant una solució dialogada i democràtica."

 

Borrell:  "Espanya és un estat de dret, una democràcia, i el poder judicial és independent"
 

 

Molt diferent ho veu el ministre d'Afers Exteriors en funcions. Josep Borrell ha lamentat el desconeixement d'Espanya que, al seu parer, tenen els diputats francesos que han signat aquesta carta. 

"Aquests diputats ignoren la realitat d'un país, que és un país veí, amic de França i que forma part de a UE, units pel mateix respecte a un estat de dret. Espanya és un estat de dret. Espanya és una democràcia.A Espanya el poder judicial és independent. A Espanya ningú va a la presó, ni tan sols preventivament, per les seves idees.

 

Richard Ferrand reafirma "el seu compromís amb la unitat i la integritat del veí europeu"

El president de l'Assemblea Nacional francesa, Richard Ferrand, ha volgut tancar la polèmica amb un comunicat oficial. Ferrand, del partit En Marxa, de Macron, reafirma "el seu compromís amb la unitat i la integritat del veí europeu" i hi afegeix que "el debat es dona dins una democràcia respectuosa amb l'estat de dret i les llibertats individuals", en referència a l'estat espanyol.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut