50 euros per anar del Port Vell a la Rambla: continuen les estafes de taxistes a turistes

En un any, l'Institut Metropolità del Taxi ha posat 80 multes per cobrar preus abusius i ha retirat dues credencials

Actualitzat

Les estafes a turistes per part de taxistes continuen, un any després que TV3 destapés aquesta pràctica abusiva, que consisteix a no fer servir el taxímetre i cobrar als clients preus que poden multiplicar per 10 la tarifa oficial.

Una treballadora d'una de les discoteques del front marítim de Barcelona explica a TV3 que als seus clients, sobretot als turistes, els cobren "per anar a la Rambla 50 euros i, per anar a la Plaça Catalunya, 70". I afegeix que "quan veuen que el client no és bo (és a dir, algú a qui no podran enganyar), li diuen que tenen una reserva, tot i que no és veritat". I així fins que troben algú a qui puguin estafar amb un preu abusiu.

Els qui acostumen a ser víctimes d'aquest frau, amb regateig inclòs, són, doncs, els turistes, perquè és més fàcil enganyar-los. I això fa que als clients barcelonins els rebutgin. Aquestes irregularitats poden tenir una derivada més greu, en dones que tenien en aquest servei públic una manera més segura de tornar a casa soles.

Un exemple clar són les treballadores de les discoteques, que surten de la feina a les 6 o les 7 del mat i sovint busquen un taxi per no tornar soles a casa a una hora en què poden tenir problemes al carrer, com explicava Jennifer Rodicio fa un any:

"O apaga la llum verda o em diu que ja està reservat, quan en realitat no ho està, perquè després veig que més endavant algú els ofereix diners i l'agafen."

"Quan tanquen les discoteques i la gent va sortint ja et posen un preu tancat i apaguen el llum del taxímetre", explicava aquesta setmana un client habitual d'aquestes discoteques, que se sent "estafat".

Passatgers agafant taxis a la T1 de l'aeroport del Prat
Passatgers agafant taxis a la T1 de l'aeroport del Prat (ACN/Albert Segura)

En els darrers 12 mesos, l'Institut Metropolità del Taxi (IMT) ha multat 80 taxistes per cobrar preus abusius i ha retirat dues credencials. La institució, que ha de vetllar perquè això no passi, defensa que s'ho està prenent seriosament, com assegura en declaracions a TV3 la gerent de l'IMT, Maria Teresa Carrillo:

"Ningú quedarà impune i, per tant, estem aplicant les mesures d'obrir els expedients sancionadors corresponents i aplicar les multes, que van dels 600 als 1.400 euros".

Des d'Élite Taxi no ho veuen suficient i, el seu portaveu, Tito Álvarez, afirma, en una entrevista a TV3, que ja han deixat "marge suficient" i que ara és moment d'actuar:

"Si qui ho ha de fer no ho fa, ho farem nosaltres i muntarem patrulles, com estem fent a l'aeroport, a les zones de més demanda, per evitar que ho facin i que estafin els nostre usuaris."

L'Institut Metropolità del Taxi té quatre inspectors, els mateixos que fa un any. La institució, que depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, considera que seria positiu ampliar la plantilla, però, de moment, no hi ha pressupost destinat a fer-ho. Recorden, a més, que les policies locals i els Mossos d'Esquadra també tenen competència per perseguir els infractors.

Aquesta pràctica abusiva, a més, té conseqüències que van més enllà de l'estafa en si, perquè la possibilitat de poder guanyar més diners fent trampes amb els turistes provoca que faltin taxis en altres punts de la ciutat, com ara a les parades dels hospitals.

El taxista Eduard Gutiérrez acostuma a prestar servei a l'Hospital del Mar, a tocar de les discoteques del front marítim, i assegura que hi falten taxis:

"Hi ha carència de taxis a les nits, quan a pocs metres n'hi ha desenes fent l'espera per als turistes".

Segons Gutiérrez, molts d'aquests taxistes que treballen amb turistes "fan cobraments abusius".

ARXIVAT A:
TurismeTaxis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut