L'explosió va arrasar el càmping (EFE)
L'explosió va arrasar el càmping (EFE)
Alcanar

40 anys després de la tragèdia dels Alfacs, l'N-340 continua acumulant víctimes

L'explosió d'un camió amb gas propilè va causar la mort de 215 persones que hi havia al càmping

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres fa 40 anys que hi va haver la tragèdia al càmping dels Alfacs, al terme municipal d'Alcanar, al Montsià, quan l'explosió d'un camió cisterna carregat de gas propilè va provocar la mort de 215 persones i un centenar més de ferits. El vehicle anava amb un excés de gas, i la cisterna va esclatar quan passava per l'N-340.

L'explosió va cremar pràcticament tot el càmping dels Alfacs -ple de turistes- un centenar de vehicles, una discoteca i part d'una urbanització pròxima al nucli urbà. A conseqüència d'aquell accident es va canviar la normativa de transport de matèries perilloses per carretera i es va construir en pocs mesos una variant per desviar el trànsit del centre de Sant Carles de la Ràpita.

Les Terres de l'Ebre conviuen, però, amb una carretera nacional malmesa i que continua acumulant víctimes: 92 morts des del 2010.

Els ajuntaments tant d'Alcanar com de Sant Carles de la Ràpita denuncien, en una declaració institucional, els problemes de l'N-340, tant de manteniment de la via, com de saturació per l'elevat volum de trànsit. Els dos consistoris reclamen al govern espanyol que resolgui d'una vegada aquest problema viari que s'arrossega des de fa dècades.

El càmping que es va engolir el foc continua operatiu, 40 anys després. No ha carregat la tragèdia com "una llosa" i funciona amb normalitat, tot i que aquest dimecres, sens dubte, és un dia especial.

 

 

Un malson difícil d'oblidar

De les 215 estrelles de la paret del Càmping Alfacs, que recorden les víctimes, hi pengen les lliçons apreses de l'11 de juliol del 1978. La solidaritat, el respecte, la superació col·lectiva i la perseverança per continuar endavant, mirant, només quan toca, pel retrovisor. El càmping ha lluitat per no oblidar els fets, però sí per desvincular-se de les imatges més cruels d'aquell infern de l'estiu del 78.

Amb una demanda a Google Espanya pel dret a l'oblit, els responsables del càmping van intentar que el cercador deixés de vincular el seu negoci amb imatges escabroses. El jutjat d'Amposta la va desestimar.

Des del càmping Alfacs volen guardar les imatges dels visitants solidaris que els van ajudar a començar de nou, com un enginyer de Lufthansa que va decidir començar-hi a estiuejar just després de l'accident.

El moviment veïnal per la gratuïtat de l'autopista que lluita des del 2015 contra la sinistralitat a la 340 fa aquest dimecres un nou tall de carretera, el tall número 200, en el punt exacte on aquell camió va explotar.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut