Patricia Ortega, en una imatge d'arxiu, serà la primera dona general a l'exèrcit espanyol (EFE)
Patricia Ortega serà la primera dona general a l'exèrcit espanyol (EFE)
Madrid

1 dona entre 221 homes: Patricia Ortega, primera generala de l'exèrcit espanyol

Va accedir a les forces armades en la primera promoció que va acceptar dones i ara és coronela destinada a l'Institut de Tècnica Aeroespacial

RedaccióActualitzat

Per primera vegada, l'exèrcit espanyol comptarà amb una dona general. La coronela Patricia Ortega ha rebut l'aval per ascendir a aquest rang en el Consell de Ministres d'aquest divendres.

Ortega, nascuda a Madrid el 1963, està destinada actualment a l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial. Va ingressar a l'exèrcit el 1988, juntament amb 25 dones més, en la primera promoció que en va admetre.

Actualment, a les Forces Armades espanyoles, hi ha 221 generals, tots homes; 1.043 coronels, dels quals només 3 són dones; i 3.096 tinents coronels, dels quals 16 són dones, segons les dades del Ministeri de Defensa.
 

Ortega va acabar al març el curs d'ascens a general. És el requisit imprescindible per canviar de grau, encara que no tothom que el passa arriba a general. El que és habitual és que sigui un de cada tres.

En el cas de Patricia Ortega, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha portat la proposta d'ascens al Consell de Ministres d'aquest 12 de juliol, que ja l'ha acceptat. Robles ha defensat que cal incrementar la presència de les dones a l'exèrcit, que està estancada en un 12,7%.

"Hem tingut la bona notícia de poder nomenar la primera dona que arriba a general de les Forces Armades perquè s'ha produït una vacant", ha destacat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"Som més que una més"

L'última vegada que Ortega va participar en un acte públic va ser el 8 de març del 2018, amb motiu dels 30 anys de la incorporació de la dona a l'exèrcit. Aleshores va reclamar "esforços" de les institucions militars cap a la igualtat:

"A les dones se'ns tracta com una més, però som més que una més."

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha elogiat l'ascens com a "pas molt important per la professionalitat i fita d'ella mateixa" i ha destacat que és un motiu d'orgull perquè "quan avança una dona, avancem tota la resta".

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolIgualtat de gènereFeminisme
Anar al contingut