Linguine ràpids de carbassó amb salsa de tomàquet i panets de focaccia

INGREDIENTS

  • Per als panets de focaccia:
  • 250 g de farina de força, i una mica més per pastar la massa
  • 4 g o 1 culleradeta de llevat d'acció ràpida
  • 1 culleradeta de sal marina
  • Oli d'oliva
  • Uns 170 ml d'aigua tèbia
  •  
  • Diverses guarnicions: daus de formatge, com ara taleggio, formatge de cabra, gorgonzola, romaní, olives, làmines d'all, tomàquets o carxofes marinades, xilis de Jalapa, daus de patata o carbassa...
  •  
  • Per a la pasta de carbassó:
  • 1 culleradeta d'oli d'oliva
  • 4 grans d'all triturats
  • 1 llauna de cirerols (400 g)
  • 10 olives negres sense pinyol tallades
  • 2 cullerades de tàperes escorregudes (i rabejades, si són salades)
  • 4 carbassons amb les puntes tallades
  • 70 g de parmesà per servir

PREPARACIÓ

  1. Per fer la focaccia, barregem en un bol gros tots els ingredients secs. Hi fem un clot al mig i hi aboquem l'aigua tèbia. Barregem fins que formi una massa. Després la pastem durant uns 10 minuts sobre una superfície enfarinada fins que quedi tova i fina.
  2. La fiquem en un bol untat amb oli i la tapem amb un drap de cuina humit. Deixem que pugi en un lloc calent durant 30 minuts, o fins que s'hagi doblat de mida.
  3. Aixafem la massa, li donem forma cilíndrica, la tallem en 10 trossos i de cadascun en fem una bola. Fem un forat a cada peça amb el polze, l'omplim amb una culleradeta d'oli d'oliva i hi enganxem la guarnició, que haurem de prémer ben fort (si no, quan els panets pugin la faran caure). Posem els panets en una safata amb paper de forn.
  4. Apliquem oli d'oliva sobre els panets i els deixem reposar uns 30 minuts, o fins que s'hagin doblat de mida. Escalfem el forn a 200°. Abans de ficar els panets al forn, premem un cop més la guarnició i hi posem una mica més d'oli d'oliva i sal marina.
  5. Deixem els panets al forn uns 20 minuts, o fins que quedin daurats.
  6. Mentrestant, posem al foc una paella grossa amb l'oli i l'all. Fregim suaument l'all uns 30 segons, hi incorporem els cirerols i ho deixem a foc lent uns 10 minuts.
  7. Mentrestant, fem els linguine. Amb una mandolina o un pelador (aquesta és la millor opció, perquè és molt ràpida), fem unes cintes llargues de carbassó fins a arribar al centre (la part de les llavors la descartem). Tallem les cintes en 3 o 4 tires per fer-ne els linguine.
  8. Aixafem la salsa dels cirerols amb una forquilla i, tot remenant, hi incorporem les olives negres i les tàperes. Hi posem un pessic de sal, ho traiem del foc i barregem les tires de carbassó amb la salsa durant un minut, perquè s'hi escalfin i se n'untin.
  9. Emplatem els linguine de carbassó, hi posem força parmesà ratllat al damunt i els servim amb els panets de focaccia acabats de sortir del forn. 

Consells per avançar feina

La pasta es pot deixar una nit a la nevera perquè faci la primera fermentació.
El pa es conserva 2 dies. Escalfant-lo al forn a baixa temperatura tornarà a quedar tendre. 
Els panets també es poden congelar. Un cop descongelats, s'han d'escalfar al forn a baixa temperatura.