Linguine ràpids de carbassó amb salsa de tomàquet i panets de focaccia
- Programa: La cuina de Rachel Khoo
- Cuina: Rachel Khoo
- Dificultat: Alta
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
- Per als panets de focaccia:
- 250 g de farina de força, i una mica més per pastar la massa
- 4 g o 1 culleradeta de llevat d'acció ràpida
- 1 culleradeta de sal marina
- Oli d'oliva
- Uns 170 ml d'aigua tèbia
- Diverses guarnicions: daus de formatge, com ara taleggio, formatge de cabra, gorgonzola, romaní, olives, làmines d'all, tomàquets o carxofes marinades, xilis de Jalapa, daus de patata o carbassa...
- Per a la pasta de carbassó:
- 1 culleradeta d'oli d'oliva
- 4 grans d'all triturats
- 1 llauna de cirerols (400 g)
- 10 olives negres sense pinyol tallades
- 2 cullerades de tàperes escorregudes (i rabejades, si són salades)
- 4 carbassons amb les puntes tallades
- 70 g de parmesà per servir
PREPARACIÓ
- Per fer la focaccia, barregem en un bol gros tots els ingredients secs. Hi fem un clot al mig i hi aboquem l'aigua tèbia. Barregem fins que formi una massa. Després la pastem durant uns 10 minuts sobre una superfície enfarinada fins que quedi tova i fina.
- La fiquem en un bol untat amb oli i la tapem amb un drap de cuina humit. Deixem que pugi en un lloc calent durant 30 minuts, o fins que s'hagi doblat de mida.
- Aixafem la massa, li donem forma cilíndrica, la tallem en 10 trossos i de cadascun en fem una bola. Fem un forat a cada peça amb el polze, l'omplim amb una culleradeta d'oli d'oliva i hi enganxem la guarnició, que haurem de prémer ben fort (si no, quan els panets pugin la faran caure). Posem els panets en una safata amb paper de forn.
- Apliquem oli d'oliva sobre els panets i els deixem reposar uns 30 minuts, o fins que s'hagin doblat de mida. Escalfem el forn a 200°. Abans de ficar els panets al forn, premem un cop més la guarnició i hi posem una mica més d'oli d'oliva i sal marina.
- Deixem els panets al forn uns 20 minuts, o fins que quedin daurats.
- Mentrestant, posem al foc una paella grossa amb l'oli i l'all. Fregim suaument l'all uns 30 segons, hi incorporem els cirerols i ho deixem a foc lent uns 10 minuts.
- Mentrestant, fem els linguine. Amb una mandolina o un pelador (aquesta és la millor opció, perquè és molt ràpida), fem unes cintes llargues de carbassó fins a arribar al centre (la part de les llavors la descartem). Tallem les cintes en 3 o 4 tires per fer-ne els linguine.
- Aixafem la salsa dels cirerols amb una forquilla i, tot remenant, hi incorporem les olives negres i les tàperes. Hi posem un pessic de sal, ho traiem del foc i barregem les tires de carbassó amb la salsa durant un minut, perquè s'hi escalfin i se n'untin.
- Emplatem els linguine de carbassó, hi posem força parmesà ratllat al damunt i els servim amb els panets de focaccia acabats de sortir del forn.
Consells per avançar feina
La pasta es pot deixar una nit a la nevera perquè faci la primera fermentació.
El pa es conserva 2 dies. Escalfant-lo al forn a baixa temperatura tornarà a quedar tendre.
Els panets també es poden congelar. Un cop descongelats, s'han d'escalfar al forn a baixa temperatura.