Costellam de vaca al forn

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    +Obre

    La carn de vaca és rica en ferro i en vitamines del grup B, com la B12, nutrients que ajuden a la formació i manteniment dels glòbuls vermells.

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    1,5 kg de costellam de vaca amb os 

    patates petites

    pastanagues petites

    tomàquets cirerol

    mongeta tendra

    créixens

    cabeça d'alls

    llorer

    pebre negre

    oli OVE

    farigola

    sal grossa

    sal fina

    sucre

    vi ranci

    garrafa d'oli per confitar 

PREPARACIÓ

  1. Posem 1,5 kg de costellam de vaca amb os en un recipient amb una barreja de sal fina, sal gruixuda i sucre (25/25/50). La quantitat suficient perquè cobreixi tot el costellam. I el deixem a la nevera durant 6 hores. Si el costellam és més petit, en reduïm les hores. Si és més gran, les augmentem.
  2. Traiem de la nevera el costellam curat i el netegem en un bol amb aigua mineral. L'eixuguem amb paper absorbent.
  3. Posem el costellam en una cassola i el cobrim amb oli de confitar. Hi afegim 1 cabeça d'alls tallada pel mig, farigola, 1 fulla de llorer i un grapadet de boletes de pebre negre. Ho deixem escalfar a foc mínim, amb paper sulfurat arrapat a la carn.
  4. Posem la cassola al forn, a 80º, de 12 a 14 hores.
  5. Traiem la vaca del forn i canviem la temperatura a 220º.
  6. Posem una capa de sal gruixuda al fons d'una safata de forn i hi deixem 12 patates petites i 12 pastanagues petites. També es pot fer amb patates i pastanagues grosses. Però el temps de cocció pot canviar.
  7. Eixuguem el costellam i el posem a sobre de la reixeta del forn.
  8. Posem al forn, de 15 a 20 minuts, a 220º, les dues safates, la de la carn i la de les verdures.
  9. Traiem la pellofa de 250 g de mongeta tendra i la tallem de llarg. Les saltem en una cassola amb oli OVE, juntament amb 1 all aixafat, fulles de farigola, sal, pebre negre i 12 tomàquets cirerol.
  10. Traiem del forn les safates i afegim les patates i les pastanagues a la cassola de les verdures. Ho remenem.
  11. Hi afegim un raig de vi ranci i en deixem evaporar l'alcohol. En comptes de vi ranci, també hi podríem posar una mica de brou o aigua i tapar-ho.
  12. Tallem el costellam, servim les verdures i, a sobre, una costella, unes quantes voltes de pebre negre, un raig d'oli OVE i uns quants créixens.