"La reialesa britànica i els seus animals", a "60 minuts"

"60 minuts", el programa de reportatges del 33 que cada dimecres emet alguns dels millors treballs periodístics produïts arreu del món sobre temes d'actualitat i de reflexió social, emet aquest dimecres, a les 23.05, "La reialesa britànica i els seus animals", dirigit per John Curtin.

A la Gran Bretanya, boja per les mascotes, tenen una monarca amb qui coincideixen. Només que ella és més extrema. "Les passions privades de la reina segueixen aquest ordre –segons l'exmajordom reial, Paul Burrell-: cavalls, gossos, espòs i fills".

Els "nens" són dignes successors de Sa Majestat. Com ara el príncep Felip, recordant la famosa frase de la princesa Anna: "Si no fa pets o menja fenc, ella no hi està interessada".

Per primera vegada, un documental mostra l'extraordinària relació entre els Windsor i els seus animals. Les revelacions són cortesia del personal de servei. Des del lacai que passejava els corgis de la reina fins a la xef que tallava les pastanagues per als seus cavalls, expliquen una història de mascotes mimades a palau i d'hipocresia.

L'amor dels Windsor pels animals no es extensiu a cérvols, faisans o perdius, contra els que disparen en quantitats sorprenents. El màxim exponent n'és el príncep Felip, que "pensa que els animals hi són per ser disparats", segons explica el corresponsal reial Andrew Pierce.

William i Harry no són gaire diferents. Fa poc, els periodistes els van descobrir caçant senglars a Espanya només uns quants dies abans d'assistir a la conferència internacional, organitzada pel seu pare per salvar les espècies en perill d'extinció a l'Àfrica. "Va ser un desastre des d'un punt de vista de les relacions públiques; se'ls va acusar de greu hipocresia i amb raó", diu Pierce.

Malgrat les seves contradiccions, els Windsor semblen confiar més en les seves mascotes que en la majoria dels éssers humans. Sembla que tenen una bona raó: la cua d'un gos que remena triomfa sobre el somriure artificial d'un cortesà; i cap dels seus cavalls parla amb la premsa sensacionalista.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut