Demà, a les 22.00

Els plàstics, a "Quèquicom"

Demà, dimecres 14 de novembre, a les 22.00, al 33, "Quèquicom", el programa que dirigeix i presenta Jaume Vilalta, s'emetrà el reportatge "Plàstics a la deriva", de Samantha Vall i Dani Vallvé en què s'explica, entre altres qüestions, com són aquests polímers artificials indegradables pels microbis.

Tot seguit el programa parlarà dels productes de tardor, a "Rebost de tardor", d'alguns de ben coneguts, com per exemple les castanyes, i d'altres no tant com ara el lledó, el gavarró, el gínjol o la nespla. El programa anirà a l'hort a preservar varietats locals d'hortalisses de tardor i farà conserves amb sal, sucre, vinagre, assecat o alcohol.

"Plàstics a la deriva"

"Quèquicom" surt a la mar amb un vaixell de pesca i torna amb tants plàstics com peixos. Cada europeu gasta uns 30 kg de plàstic a l'any només per a envasos que tenen un ús efímer. El plàstic és un material que millora la nostra qualitat de vida, però és  tan resistent que pot durar gairebé una eternitat. En canvi, si es recicla pot tornar a fer servei –se'n fan teixits i moltes més coses–, però si no, queda a la deriva. Com que no és soluble en aigua ni en greixos els microbis no el poden degradar.

El mar és un dels llocs on van a parar part dels residus que es consumeixen a terra. Samantha Vall puja a bord del vaixell d'arrossegament Basibina, de Palamós. Quan fan la tria apareixen pilotes de golf, compreses,  ampolles, bosses... Al final, resulta que s'han pescat més plàstics que peixos. Mercè Masó, biòloga marina de l'Institut de Ciències del Mar, qualifica de "drama" que els plàstics estiguin canviant l'ecosistema marí: com que el plàstic es desplaça fàcilment, van a parar a llocs on abans només hi havia sorra. Els animals el confonen, pensant-se que són roques, i inicien un vida en un ecosistema que no els pertoca.

"El rebost de tardor"

Els típics productes de tardor són els bolets i les castanyes, però en realitat la llista n'inclou molts d'altres, com la cirera d'arboç, el lledó, el gavarró, el gínjol, la nespla o la serva. El programa explicarà com a reconèixer-los. També descobrirà que els humans no són els únics a fer rebost, els liró gris també en fa.

La tardor és també una època molt important a l'hort, en aquest episodi el programa anirà a conèixer una iniciativa per preservar varietats locals d'hortalisses. I repassarà les tècniques tradicionals per conservar els aliments per mitjà de sal, sucre, vinagre, assecat o alcohol.

Hi intervenen la biòloga del Museu de Ciències Naturals de Granollers Lídia Freixas, l'ambientòleg i agricultor Jordi Puig, el cuiner Josep Sabatés, conegut popularment com Pep Salsetes, i l'hostaler de Cal Serni Josep Maria Troguet.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres a les 22.30.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom

@quequicom33

Anar al contingut