Arnaldo Otegi
Arnaldo Otegi

Arnaldo Otegi espera que el desarmament d'ETA serveixi perquè el govern del PP flexibilitzi la seva política penitenciària

En declaracions a  "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, el líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, ha dit que espera que l'executiu de Mariano Rajoy faci canvis en la política penitenciarà que serveixin per acostar presos de la banda a Euskadi.

Segons Otegi: "La política penitenciària és un tema, per nosaltres, especialment sensible. Jo crec que quan es produeixi el desarmament d'ETA, que es produirà ho vulguin o no, l'escenari canviarà. Crec que el govern intentarà mantenir la seva posició de sabotatge i de provocació. No sé fins a quin punt el Partit Nacionalista Basc intentarà influir perquè canviï la política penitenciària, però nosaltres on  tenim plena confiança és en el nostre país."

Per la seva banda, i en declaracions al mateix programa, el pacifista del país basc francès que va anunciar a "Le Monde" la data del desarmament, Txetx Etxeverry, ha deixat la porta oberta a l'estat francès perquè col·labori en el procés si ho vol. Segons ell, tenen temps fins al 7 d'abril.

Etxeverry ha manifestat: "Nosaltres no pensem que sigui normal que nosaltres haguem d'organitzar aquest desarmament. Seria responsabilitat del govern francès, ja que l'arsenal és al seu territori. Però, per què no han assumit les seves responsabilitats en els últims cinc anys? Nosaltres, la societat basca, no volem viure els pròxims cinc anys amb aquest problema i amb aquesta situació de tensió artificialment mantinguda, per això hem decidit assumir les nostres responsabilitats. En un període de tres mesos, hem fet propostes molt concretes per cooperar amb el govern francès, que es feien de manera confidencial per organitzar un desmantellament ordenat i segur d'aquest armament, i no hem  tingut cap resposta concreta i positiva. Avui en dia la situació no ha canviat, aleshores nosaltres ho preparem pel dia 8 d'abril. Si abans del 7 d'abril el govern vol organitzar amb nosaltres el desarmament, nosaltres mantindrem les portes obertes i, si no ho volen, farem el desmantellament sense el govern."

Si voleu sentir tota l'entrevista amb Arnaldo Otegi, cliqueu aquí.

Si voleu sentir tota l'entrevista amb Txetx Etxeverry, cliqueu aquí.

El matí de Catalunya Ràdio" es fa cada dia, de dilluns a divendres, de les 06.00 a les 13.00.

 

catradio.cat/mati

facebook.com/elmatidecatalunyaradio

twitter.com/maticatradio

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut