Lanzarote

L'activista Aminatou Haidar amenaça amb una vaga de fam si no la deixen tornar al Sàhara

L'activista saharaui Aminatou Haidar, coneguda per la seva defensa pacífica dels drets humans, es troba a l'aeroport de Lanzarote des d'aquest dissabte. Hi va arribar després que les autoritats marroquines li van rebutjar l'entrada al Sàhara Occidental i la van expulsar, indocumentada, cap a les Canàries. Ara Haidar, que s'ha passat cinc anys en presons marroquines, no pot tornar a casa seva, a Al-Aaiun, perquè assegura que el govern espanyol li ho nega, i ha anunciat que iniciarà una vaga de fam si no la deixen tornar. El ministeri d'Afers Estrangers ha assegurat que l'activista va entrar a Espanya amb la seva targeta de residència i no ha pogut marxar en necessitar passaport.

Actualitzat
L'activista saharaui Aminatou Haidar ha anunciat que començarà una vaga de fam aquest diumenge si no la deixen tornar a Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, amb la seva família. Es nega a marxar de l'aeroport de Lanzarote perquè vol tornar a casa seva, d'on va marxar per recollir un premi a Nova York. Les autoritats marroquines li van denegar l'entrada divendres a la nit perquè en el control de passaports no va escriure "Marroc" en la casella de nacionalitat sinò "Sàhara Occidental".

Haidar assegura que no pot tornar a Al-Aaiun perquè el govern espanyol li ho nega en no tenir passaport i, per això, la Guàrdia Civil no la deixa marxar. El govern espanyol ho desmenteix excusant-se en el fet que també té la residència espanyola. En declaracions als mitjans de comunicació, l'activista ha dit: "Vull denunciar l'expulsió, feta amb l'acord dels governs espanyol i marroquí. Vull denunciar com la policia espanyola m'ha permès l'entrada sense passaport al territori espanyol i no m'han deixat tornar".

També ha denunciat que cap autoritat espanyola s'hagi posat en contacte amb ella i ha reclamat una explicació al govern i que garanteixin el seu retorn a Al-Aaiun: "Demano per al poble saharaui la garantia de l'aplicació del referèndum d'autodeterminació. La meva lluita és també perquè el Marroc respecti els drets humans, encapçalats pel dret legítim del poble saharaui a l'autodeterminació, però d'una manera pacífica i no violenta".

L'activista també ha denunciat el desallotjament que va patir la nit de dissabte de l'aeroport de Lanzarote i ha afirmat: "No sortiré d'aquest aeroport fins que retorni al Sàhara, no al Marroc, al Sàhara, a Al-Aaiun".

De la seva part, el Ministeri d'Afers Estrangers ha assegurat que Haidar va entrar a Lanzarote amb la seva targeta de residència però no pot viatjar al Marroc si no disposa d'un passaport que ara no té, ja que el seu passaport marroquí li va ser retirat.
Anar al contingut