Vitòria

El Parlament basc acusa el govern espanyol d'encobrir tortures a detinguts

El Parlament basc acusa el govern espanyol d'encobrir les tortures que practiquen la Guàrdia Civil i la policia. Així ho assegura un text que s'ha aprovat a la cambra de Vitòria amb els vots a favor dels socis del tripartit -PNB, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua-, a més d'Aralar i el Partit Comunista de les Terres Basques. El redactat que s'ha aprovat acusa textualment el govern espanyol d'"emparar sistemàticament i sense excepció les forces de seguretat de l'Estat davant les denúncies de maltractaments als detinguts". Hi han votat en contra PSE i PP.

Actualitzat

El text aprovat és especialment crític amb el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, per la seva "total empara" als guàrdies civils denunciats per presumptes tortures als suposats membres d'ETA Igor Portu i Martín Sarasola, arrestats el 7 de gener.

El grup socialista al Parlament basc ha mirat de posposar el debat del text, que de fet ja es va ajornar ara fa un mes. El PSE considerava que el debat podia qüestionar l'acte d'homenatge fet a l'última víctima d'ETA, el membre de la Guàrdia Civil José Manuel Piñuel.

Zapatero veu l'acusació infundada i fora de de context

El president del govern espanyol ha qualificat d'"absolutament infundada" i "fora de context" la iniciativa aprovada pel Parlament basc. Zapatero subratlla que són els tribunals els que "únicament" tenen la "capacitat de determinar responsabilitats en el comportament d'un funcionari públic". Tot i això, assegura que Espanya té unes forces i cossos de Seguretat de l'Estat que "compleixen amb exigència, dedicació, professionalitat" la seva tasca i ha elogiat la feina del ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut