Madrid

La Zarzuela desqualifica el llibre de Pilar Urbano i afirma que és "pura ficció impossible de creure"

La Casa del Rei destaca el caràcter "impecable" amb què el monarca ha complert "sempre" les seves obligacions institucionals

RedaccióActualitzat

El Palau de La Zarzuela ha qualificat les converses que se citen en el llibre "La gran desmemoria", de Pilar Urbano, de "pura ficció impossible de creure" i ha desmentit "rotundament" que el rei participés en el que l'autora denomina "operació Armada" per fer fora Adolfo Suárez del govern espanyol l'any 1981. Un portaveu de la Casa del Rei ha desmentit les suposades revelacions d'Urbano el mateix dia que s'ha presentat el llibre.

També aquest mateix dijous, el fill de Suárez, Adolfo Suárez Illana, ha exigit la retirada immediata del llibre.

En el seu comunicat, la Casa del Rei destaca el caràcter "impecable" amb què el monarca ha complert "sempre" les seves obligacions institucionals i ha desmentit "rotundament qualsevol participació seva en la denominada en aquest llibre 'operació Armada'".

No és la primera vegada que La Zarzuela respon a un llibre d'Urbano. L'any 2008, la Casa del Rei també va emetre un comunicat acusant l'autora d'haver reproduït converses seves amb la reina Sofia de manera "inexacta" en el seu llibre "La Reina muy de cerca". En el llibre, la reina es mostrava contrària a l'avortament i l'eutanàsia, i s'oposava que s'anomenés matrimoni a la unió entre homosexuals.

Sis exministres neguen la implicació del rei

Un total de sis exministres dels governs d'Adolfo Suárez, entre d'altres, han desacreditat el contingut del llibre d'Urbano, que consideren el "típic relat novel·lat libel", concebut per "desestabilitzar les institucions i atacar frontalment" les figures del rei i Suárez. "El rei mai va estar darrere d'allò que en la publicació es denomina 'operació Armada' ni en cap activitat al marge de les seves funcions constitucionals", afirmen taxativament.

Pels excol·laboradors de Suárez, Joan Carles I "mai va estar darrere del cop del 23-F i mai va ser l''elefant blanc' ni res semblant. Aquesta suposició és una gravíssima ofensa", i posen èmfasi que va ser "el rei i només el rei" qui va "acabar amb l'intent colpista i va retornar Espanya a la normalitat constitucional".

El text està firmat pels exministres Rafael Arias Salgado, Jaime Lamo de Espinosa, Rodolfo Martín Villa, Marcelino Oreja, José Pedro Pérez Llorca i Salvador Sánchez Terán; a més de qui va ser secretari de l'expresident, Aurelio Delgado; el tinent general Andrés Cassinello, cap dels serveis d'informació de la Guàrdia Civil en aquella època; el general Fernando López de Castro, ajudant militar de Suárez, i el fill gran del primer president de la democràcia, Adolfo Suárez Illana.

Tots ells, que apareixen al llibre citats com a "fonts directes o indirectes", manifesten que "tot el que es posa en boca seva és, segons els casos, totalment o parcialment fals o, en molts casos, injustament manipulat".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut