Imatge d'arxiu d'una votació al Parlament. (Font: ACN)
El PSC defensa que la seva proposta garanteix més proporcionalitat i un adequat equilibri territorial. (Font: ACN)
Barcelona

El Parlament aprova la llei de dipòsits bancaris però falta esperar que la justícia la faci aplicable

Aquest dimecres el Parlament ha aprovat el projecte de llei de dipòsits bancaris, pel que les entitats hauran de pagar un impost pels dipòsits dels clients. L'aplicació de l'impost és a l'aire: el govern espanyol ha aprovat el mateix impost però a tipus impositiu zero, i preval per sobre de l'autonòmic.

RedaccióActualitzat

El Parlament ha donat llum verda al projecte de llei de l'impost sobre dipòsits en entitats de crèdit amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA.

Un pas més després que el Consell de Garanties Estatutàries determinés que aquest projecte de llei s'ajusta a l'Estatut i a la Constitució, arran que el PPC sol·licités dictamen a aquest òrgan consultiu.

Però l'aplicació de l'impost és a l'aire perquè el govern espanyol ha aprovat el mateix impost i preval per sobre de l'autonòmic, tot i que a tipus impositiu zero -no recaptarà res-, i serà la justícia qui determini quina taxa han d'atendre els bancs.

La llei catalana preveu que l'impost entri en vigor l'endemà de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), però alguns grups partidaris de l'impost han admès que no és clar que arribi a aplicar-se.

Els grups parlamentaris del PPC i d'ICV-EUiA havien presentat esmenes a l'articulat del text, els populars per reclamar que l'impost fos de "tipus zero", mentre que els ecosocialistes demanaven que l'impost fos més alt, encara que totes les esmenes han estat rebutjades.

La norma

Es crearà un "tribut propi" de la Generalitat de naturalesa directa que grava els dipòsits constituïts pels clients en les entitats de crèdit que tinguin la seva seu central, sucursals o oficines operatives a Catalunya.

L'encarregat de gestionar i recaptar l'impost serà l'Agència Tributària de Catalunya, i com ha avançat al Parlament, la càrrega econòmica no repercutirà als clients ja que qui haurà d'abonar-lo seran les entitats de crèdit.

El text del projecte de llei exclou de l'obligació de pagar aquest impost al Banc d'Espanya, el Banc Central Europeu, el Banc Europeu d'Inversions, l'Institut de Crèdit Oficial, l'Institut Català de Finances, les seccions de crèdit de les cooperatives i les autoritats de regulació monetària.

Anar al contingut