Rostov

Obama avisa a Rússia que una intervenció a Ucraïna tindrà "costos"

Obama no les té totes que els homes armats que han entrat a Crimea no siguin russos. El Kremlin ho nega però, per si de cas, Obama llança un avís per a navegants: violar la sobirania d'Ucraïna seria "desestabilitzador" i tindria "costos". Washington i alguns aliats europeus estudien no assistir a la cimera del G8 que s'ha de fer al juny a la ciutat russa de Sotxi si es confirma la intervenció militar de Rússia a Crimea

RedaccióActualitzat

Amenaça a l'amenaça. Això és el què ha fet el president dels Estats Units, Barack Obama, davant el moviment de grups armats a la regió ucraïnesa de Crimea. El desplegament no és cosa de Putin, assegura Moscou, però els ucraïnesos no tenen cap dubte que darrere aquells homes armats que de matinada han pres el control dels aeroports civils de Sebastopol i de la capital de Crimera, Simferopol, hi ha el Kremlin. Aquesta incursió hauria durat tot el dia i fins aquesta mitjanit, hora catalana, no haurien començat a fer mitja volta de l'aeroport de Simferopol, segons apunta el moviment Euromaidan.

L'únic oficial és que Rússia admet que té una part de l'exèrcit en plenes maniobres, però nega que els seus soldats hagin sortit de la base naval i no vol confirmar res més. Una altra cosa pràcticament cent per cent segura és que Crimea escapa del control del nou govern de Kíev.

I aquest descontrol preocupa el president dels EUA. En una roda de premsa, Barack Obama s'ha mostrat "profundament preocupat" pels moviments de forces a Crimea i ha advertit a Rússia que qualsevol violació de la sobirania d'aquest país serà "profundament desestabilitzadora".

Però esclar, el grup d'homes armats no duia cap insígnia visible. Així, si fossin de Rússia, ningú no podria acusar Moscou d'estar cometent una agressió o una violació de la sobirania nacional.

Amb tot, Obama ha llançat un clar avís per a navegants en la seva compareixença d'urgència: "Hi haurà costos en cas d'una intervenció" de Rússia a Ucraïna. Washington i alguns dels seus aliats europeus estudien la possibilitat de no assistir a la cimera del G8 que s'ha de fer al juny a la ciutat russa de Sotxi si es confirma una intervenció militar de Rússia a Crimea.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut