Sant Joan despí

Lluís Caelles i Sergi Roca no vaticinen una Ucraïna dividida però no posen la mà al foc per Crimea

Els enviats especials de TV3 i Catalunya Ràdio a Ucraïna han contestat les preguntes dels usuaris del portal sobre els últims esdeveniments a Ucraïna en un xat. El futur del país, la veritable essència de la revolta, el paper de Rússia o com han viscut l'experiència en primera persona han estat els temes més tocats.

Actualitzat

Els enviats especials de TV3 i Catalunya Ràdio a Ucraïna, Lluís Caelles i Sergi Roca, han compartit aquest divendres una hora de xat amb els usuaris del portal 324.cat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. La revolta viscuda en aquest país ha suscitat un gran interès, especialment l'amenaça d'una Ucraïna dividida entre proeuropeus i prorussos que, ara com ara, plana sobre el país. Ni Caellas ni Roca vaticinen un escenari amb fronteres reals i diferents governs. No posen la mà al foc, però, pel que pugui passar a Crimea, i alerten que el Moscou de Putin pot ser imprevisible.

Lluís Caelles: "És difícil que Ucraïna es divideixi. Una altra cosa és que l'estatus de Crimea canvïi. Però ni tan sols a Rússia li interessa una Ucraïna dividida, amb molta tensió interna i molts recursos a destinar-hi en matèria de seguretat (a la part "russòfona"). I, fora de Crimea i la franja més oriental, el sentiment de pertinença a Ucraïna està molt estès. Però Putin és imprevisible.

Sergi Roca: "Crimea és la part més fràgil, per història i per interès de Rússia, i tot pot ser. Però a la resta del país ho veig molt més complicat. Per molt que l'est del sud i de l'est es digui que són més prorussos, molts, moltíssims volien fora Ianukóvitx. I, a més, molts encara tenen present el maltractament que consideren que han rebut per part de Rússia, des de Stalin fins a l'actualitat.

Un altre dubte que ha generat discussió en el xat ha estat el veritable rerefons de la revolta: el poble o grups d'ultradreta orquestrats?

Lluís Caelles: "Sobre si és una revolució de la ultradreta i no del poble, la resposta és clara: No. La ultradreta -insisteixo- ha portat el pes de la logística bèl·lica i segurament mirarà de controlar el poder repressiu de l'Estat en un futur (si els ho permeten, Ucraïna entrarà en una dinàmica perillosíssima). Però Maidan són desenes i desenes de milers de persones d'Ucraïna. És molt més que la dreta o l'extrema dreta."

"No siguem ingenus, el que es juga a Kíev és una partida d'alta política, però els opositors que s'hi han plantat són honestos i hi creuen. Pot ser que els serveis secrets occidentals els utilitzin (probablement hi ha finançament ocult fluint cap a la plaça), però també han demostrat que han estat capaços de tombar decisions polítiques. Força del poble, sí. Ingerències estrangeres, també."

Sergi Roca: "El Sector Dreta ha aparegut del no-res. Així ens ho ha dit molta gent, aprofitant aquesta radicalització. No és un grup homogeni. Està format per ultranacionalistes, ultradreta, xenòfobs i hooligans de futbol. Volen tenir veu al poder·

"El cas de Svoboda és diferent, perquè ja són parlamentaris. Són d'extrema dreta, però durant tota la revolta han adoptat un paper més calmat. Això sí, aquest cap de setmana ja començaven a parlar de tancar canals en rus."

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut