Simferopol

Ucraïna acusa Rússia d'"envair i ocupar militarment" la regió de Crimea, però Moscou ho nega

Ucraïna ha acusat Rússia d'invasió armada. Un grup d'homes amb armes i uniformes, sense cap emblema identificador, han ocupat de nit dos aeroports de la república autònoma ucraïnesa de Crimea. En plena confusió sobre la identitat dels ocupants, el govern de Kíev n'ha responsabilitzat les forces russes.

RedaccióActualitzat

Nou pas més en el conflicte entre les dues Ucraïnes. Homes armats i uniformats han ocupat aquesta matinada l'aeroport internacional de Crimea. El ministre de l'Interior en funcions, Arsén Avàkov, n'ha culpat militars russos i ha afirmat que hi ha hagut una "invasió i ocupació militar". Les autoritats russes neguen cap participació en l'assalt. Les autoritats ucraïneses afirmen haver recuperat el control dels aeroports ocupats.  

L'aeroport de Simferopol, la capital d'aquesta república autònoma del sud del país, ha estat assaltat de matinada per un grup d'homes armats. El ministre, al seu compte de Facebook, ha explicat que els soldats han aconseguit el control de les instal·lacions. Portaven, diu, uniforme de camuflatge sense cap distintiu, però tampoc "han amagat la seva  pertinença a la flota russa del mar Negre". Assegura que 119 militars han arribat en camions a l'aeroport.

Avàkov també ha denunciat l'ocupació de l'aeroport de Sebastopol, al sud-est de la península de Crimea. Sebastopol té un estatus jurídic especial i no forma part de la república de Crimea, tot i que també es troba sota influència prorussa.

Les autoritats ucraïneses afirmen haver recuperat el control dels aeroports ocupats. En un darrer incident, més de 10 helicòpters militars russos han violat l'espai aeri d'Ucraïna, i han sobrevolat Crimea, segons han denunciat guardes fronterers.

La marina de guerra russa al mar Negre, ancorada a Sebastopol, Crimea, on hi ha un dels aeroports ocupats, ha negat que tinguin cap vinculació amb els esdeveniments. Moscou afirma que les seves maniobres en aquesta zona del mar havien estat planificades abans de la crisi ucraïnesa.

Integritat territorial en joc

El ministre de l'Interior considera que aquesta maniobra és "una provocació per desencadenar un conflicte armat". El president en funcions, Oleksandr Turtxínov, considera que Rússia està involucrada en aquesta acció i ha convocat una reunió de seguretat del seu govern.

El Parlament d'Ucraïna ha demanat a Moscou que aturi qualsevol acció per encoratjar el separatisme i ha emplaçat el Consell de Seguretat de l'ONU a abordar la crisi.

Referèndum d'independència

Unes hores abans, grups formats per exmilitars i antics agents dels serveis secrets havien assaltat el Parlament regional i havien aprovat la celebració d'un referèndum d'independència. Se celebraria el 25 de maig, coincidint amb les eleccions presidencials anticipades a Ucraïna i també amb les europees. La majoria russa vol un nou estatus dins la nova etapa post-Ianukóvitx que inicia el país.

Aquest dijous, Ianukóvitx ha donat senyals de vida a Rússia, concretament a Rostov, a prop de la frontera ucraïnesa, per dir que no es dóna per vençut. Aquest divendres ha ofert una roda de premsa.

Rússia, per la seva banda, continua marcant múscul militar a la zona amb l'exhibició del seu potencial. Occident demana prudència i insta Moscou a respectar la sobirania d'Ucraïna, alhora que assegura que la nova Ucraïna tindrà recursos per tirar endavant.

I, mentrestant, el Parlament ucraïnès ha votat per àmplia majoria el nou govern que dijous va aprovar la plaça Maidan, un govern que es diu d'unitat nacional, però que està compost principalment per membres opositors a Ianukóvitx. L'encapçala el primer ministre Arseni Iatseniuk, que ha insistit en les dificultats econòmiques i polítiques que viu el país.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut