Mikhaïl Khodorkovski, durant el judici del 2010 a Moscou.
Mikhaïl Khodorkovski està empresonat des de fa 10 anys. (Foto: Reuters)
Moscou

Putin indulta l'exmagnat del petroli Mikhaïl Khodorkovski, empresonat des de fa 10 anys

Vladímir Putin ha signat l'indult del fundador de la petrolera Iukos i en altre temps l'home més ric de Rússia, Mikhaïl Khodorkovski, que fa deu anys que va entrar a la presó, acusat de frau i robatori. Li tocava sortir a mitjans del 2014.

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin ha indultat l'exmagnat rus del petroli Mikhaïl Khodorkovski, empresonat des de fa deu anys. El president rus ho va anunciar just després de la roda de premsa que fa cada any per fer balanç de la seva gestió i 24 hores després ha fet realitat la concessió del perdó. Khodorkovski, que acabava condemna a mitjans de l'any que ve, ha sortit de la presó poc després que Putin hagi signat l'indult.

En relació al fundador de la petrolera Iukos, Putin va explicar dit: "Ha passat ja més de deu anys a la presó. És un càstig seriós. L'indult es basa en unes circumstàncies de caràcter humanitari. La seva mare està malalta."

Fins ara, el considerat pres polític més important de Rússia, que compleix condemna des del 2005 per diferents delictes econòmics, s'havia negat a sol·licitar per escrit la mesura de gràcia "per qüestió de principis". Segons Putin, "fa poc que Khodorkovski va escriure en un paper dirigit a mi amb la petició d'indult".

En canvi, l'advocat de l'exmagnat, Vadim Kliuvgant, ha negat que el seu defensat hagués sol·licitat l'indult al Kremlin: "No ho ha fet, i en els últims temps no disposem d'informació que ningú ho hagi demanat en nom seu". Khodorkovski va caure en desgràcia quan va decidir, a principis de la dècada passada, finançar l'oposició del llavors reelegit Vladímir Putin.

 

 

Anar al contingut