Filera d'alguns dels cadàvers recuperats després del tràgic naufragi.
En el naufragi van perdre la vida 366 persones.
Barcelona

Detingut el presumpte organitzador del viatge que va acabar en naufragi a Lampedusa amb més de 350 víctimes mortals

Detingut a Itàlia un somali acusat de ser el presumpte organitzador del viatge que a principi d'octubre va acabar en naufragi a Lampedusa. Els supervivents d'aquella tragèdia, en què van morir més de 350 persones, han relatat un calvari d'extorsió, maltractaments i violacions a mans d'una màfia despietada.

Catalunya InformacióActualitzat

La policia italiana ha detingut el que podria ser l'organitzador del viatge que el 3 d'octubre va acabar en naufragi a Lampedusa i en què van morir 366 immigrants. La investigació de la fiscalia de Palerm també recull el testimoni sobre el dramàtic periple dels immigrants indocumentats per diferents països africans i de com treballen les màfies que organitzen els viatges.

El detingut és un somali de 24 anys acusat d'extorsió, associació criminal per afavorir la immigració il·legal, tràfic de persones i violència sexual. La investigació que ha portat a la seva detenció va començar quan el centenar de supervivents del naufragi se'l van trobar al centre d'acollida. Les forces de seguretat van haver de calmar-los perquè no l'agredissin.

És una de les primeres ocasions en què els investigadors han pogut arribar a descobrir la identitat d'un dels líders de l'organització criminal transnacional que gestiona el trànsit d'immigrants il·legals procedents de la Banya d'Àfrica, el Sàhara i Líbia fins a la costa de Sicília. Son pirates despietats. Màfies sense cap escrúpol.

Doblement extorquits

Segons els investigadors, aquesta organització treballa amb un patró ben definit. Intercepten els migrants, en aquest cas eritreus, al desert sota l'amenaça de les armes, els carreguen en camionetes i els porten detinguts a Sebha, al sud de Líbia, on té la base l'organització. Un cop segrestats, els obliguen a posar-se en contacte amb familiars a l'estranger per reclamar-los un rescat d'entre 3.300 i 3.500 euros. Els pagaments es fan a través de transferències en comptes corrents.

Aquests no són els únics diners que han de desembutxacar els refugiats. Una vegada traslladats a la costa de Líbia, els exigeixen 700 o 1.200 euros més pel billet de la travessia. Després s'havien d'esperar algunes setmanes per embarcar-se en una de les precàries barcasses que surten cap a la costa siciliana.

Violacions i maltractaments

Gràcies als testimonis dels supervivents, els investigadors han reconstruït els horrors d'aquest calvari: la violència dels traficants, com abusaven de les dones.

Van ser torturats i maltractats durant dies després del segrest a la frontera entre Sudan i Líbia per un grup de somalis sota l'amenaça de les armes. Una vegada arribats a Sebha, a molts d'ells els van pegar amb porres i van ser sotmesos a descàrregues elèctriques.

Durant prop d'un mes es van estar en aquest "camp de concentració. Una vintena de dones van ser violades i en algunes ocasions donades com a regals a grups paramilitars armats.

Anar al contingut