El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquesta setmana al Parlament.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, aquesta setmana al Parlament.
Barcelona

Mas-Colell retreu al govern espanyol que pot pagar als farmacèutics i "no vol", mentre que la Generalitat vol pagar i no pot

El conseller d'Economia ha assegurat que entén l'"empipament" dels farmacèutics pels deutes que acumulen de l'administració catalana, però ha assenyalat Hisenda com a culpable del conflicte. "La data perquè cobrin els farmacèutics només la pot posar el senyor Montoro i el govern espanyol", ha dit.

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assegurat que entén l'"empipament" dels farmacèutics pels deutes que acumulen de l'administració catalana, però ha culpat Hisenda del conflicte. "Només hi ha una instància que té la possibilitat de pagar si vol: el govern espanyol. Jo vull pagar i no puc, i el govern espanyol pot pagar i no vol", s'ha queixat el conseller.

En declaracions a RAC1, Mas-Colell ha afirmat que "la data perquè cobrin els farmacèutics només la pot posar el senyor Montoro i el govern espanyol", tot i que ha insistit que "es pagarà segur". Enmig d'aquest context de pugna amb l'executiu espanyol pels recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el conseller ha opinat que "hi ha mala bava en els constants retards dels pagaments" per part de l'Estat.

Els dos vessants dels deutes

El conseller d'Economia ha explicat que els impagaments a les farmàcies catalanes tenen dos orígens. D'una banda, la Generalitat encara no ha rebut els diners del Mecanisme de Pagament a Proveïdors, que el govern espanyol havia promès per finals de setembre, una partida que incloïa les factures impagades de tres mesos de l'any passat. Mas-Colell ha insistit: "Això es pagarà segur, però es va endarrerint; no em pregunti per què el ministeri no concreta una data."

D'altra banda, el conseller ha explicat que a això cal sumar-hi els canvis unilaterals que el ministeri ha fet al FLA, pels quals no s'ha efectuat el pagament de 1.700 milions corresponents a l'ampliació de l'objectiu de dèficit del 0,7% a l'1,58%. Aquests diners són els que permeten a la Generalitat fer front als pagaments mensuals. "No els paguen els tres mesos de l'any passat i nosaltres tampoc els podem pagar perquè no tenim liquiditat", ha conclòs el conseller.

Aquest dijous al matí, les farmàcies catalanes tancaran per reclamar el pagament de les quantitats que els deu la Generalitat, que xifren en 416 milions d'euros.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut