El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, a Ginebra.
El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, a Ginebra. (Foto: Reuters)
Ginebra

Els EUA i Rússia busquen una sortida al conflicte sirià a Ginebra

L'acord entre els EUA i Rússia podria passar pel lliurament de l'arsenal químic per part del règim de Bashar al-Assad. Mentrestant, el diari "The Wall Street Journal" publica aquest divendres que els serveis secrets de Síria haurien dispersat el seu arsenal químic per tot el territori per dificultar-ne la localització.

RedaccióActualitzat
El diari "The Wall Street Journal" publica aquest divendres que els serveis secrets de Síria haurien dispersat el seu arsenal químic per tot el territori per dificultar-ne la localització. Mentrestant, l'opció diplomàtica continua oberta. Els Estats Units i Rússia segueixen buscant una sortida al conflicte sirià. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, es troben a Ginebra. Aquest dijous ja es van mantenir les primeres converses, durant les quals Rússia va començar a exposar el seu el seu pla.

L'acord entre els EUA i Rússia podria passar pel lliurament de l'arsenal químic per part del règim de Bashar al-Assad. Això estalviaria als Estats Units una intervenció militar, que genera escepticisme entre els congressistes i rebuig per part de l'opinió pública, i faria possible que Moscou evités un atac sobre Síria.

Ara bé, la Casa Blanca vol que Rússia presenti un pla creïble i verificable perquè el règim sirià entregui tot el seu arsenal químic. La desconfiança és gran mentre que, en un moviment tàctic, Rússia ha incrementat també la presència de la seva armada al Mediterrani.

Per la seva part, Kerry, que ha escrit un article d'opinió al diari "El País" explicant per què volen atacar Síria, ha insistit que vol fets i no només paraules. Pel secretari d'Estat nord-americà, "les paraules" del president sirià "no són suficients". Bashar al-Assad no pot pretendre complir amb un "procés estàndard, per la manera com el règim s'ha comportat, negant l'existència d'aquestes armes", ha manifestat.

Sobre el terreny, la ciutat d'Alep va tornar a ser bombardejada aquest dijous i la Coalició Nacional Siriana, la principal agrupació opositora, va denunciar que s'ha atacat amb gas la zona de Yobar, a la perifèria de Damasc. Bashar al-Assad, mentrestant, ja ha signat l'adopció del tractat que prohibeix les armes químiques.
Anar al contingut