Pere Navarro considera que els socialistes no tenen cabuda a la Via Catalana.
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, durant l'entrevista amb l'ACN. (Foto: ACN)
Terrassa

Pere Navarro creu que la declaració unilateral d'indepèndència és "una fantasmada"

Després que el Consell Assessor per a la Transició Nacional i el mateix govern s'han plantejat la declaració unilateral d'independència com una última opció cap a l'estat propi, el primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha volgut deixar clar que per al PSC aquesta és fita completament inassolible.

RedaccióActualitzat
Després que el Consell Assessor per a la Transició Nacional i el mateix govern s'han plantejat la declaració unilateral d'independència com una última opció cap a l'estat propi, el primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha volgut deixar clar que per al PSC aquesta és fita completament inassolible. "És una fantasmada. No estem en un procés semblant a altres països que han fet aquest tipus de declaracions, no té res a veure amb Kosovo", ha explicat en una entrevista concedida a l'Agència Catalana de Notícies.

I és que el líder dels socialistes ha volgut alertar que una mesura com aquesta podria deixar Catalunya en una situació realment complicada. En aquest sentit, ha recomanat als "partidaris de la via de Kosovo" que "vegin en mans de qui està l'economia de Kosovo, quina és la qualitat de vida que hi ha, i quin ha estat el resultat de tot el procés tan conflictiu que han seguit i de la seva meravellosa declaració unilateral d'independència".

"Hi ha inversos que tenen por de venir a Catalunya"

El procés sobiranista i com l'està portant el govern perjudica la internacionalització de l'economia catalana. Aquesta és la tesi que ha mantingut Navarro. El socialista ha assegurat que ara per ara "hi ha inversors que tenen por de venir a Catalunya per la situació política inestable" i perquè la pressió per fer la consulta el 2014 "està molt present". I és que, segons ell, marcar aquest límit per exercir el dret a decidir és "irresponsable" i crea "confrontació i crispació" entre els catalans. És per això que el líder del PSC ha demanat eliminar aquesta data i evitar, així, la "frustració" que pot crear mantenir el 2014 com a límit.

Navarro treu pit davant els crítics del partit

En un altre moment de l'entrevista, el líder dels socialistes catalans ha esperonat els díscols amb la direcció de la formació, i especialment aquells que tenen més rellevància mediàtica, a enfrontar-se a ell en un congrés o un consell nacional. "Que portin la seva proposta diferent pel partit i la confrontarem democràticament", ha dit. A més, el socialista retreu que, tot i que han aparegut diverses plataformes internes de crítics, "són sempre els mateixos, però van canviant el nom". De cara a la Diada, ha afegit Navarro, "és possible" que alguns dels crítics participin a la Via Catalana, on el partit no assistirà.

"No els demano res que jo no hagi fet. Jo de vegades m'he quedat en minoria al llarg de la meva militància al partit". Amb aquestes declaracions, el primer secretari del PSC ha convidat els díscols de la seva formació a "fer el mateix" i sotmetre al dictamen general dels socialistes les seves propostes. En aquest sentit, ha considerat "curiós" que alguns dels més crítics amb la seva direcció tenen "un relleu mediàtic molt important", però en canvi, als òrgans interns del PSC "on s'expressa la democràcia del partit", la militància acaba donant suports molt majoritaris a la cúpula actual i les seves polítiques. "Per tant, el conjunt del partit té una línia molt clara, que és la que defensem", ha sentenciat Navarro.

Els socialistes no tenen cabuda a la Via Catalana

D'altra banda, Pere Navarro ha descartat que el PSC "participi com a partit" en la Via Catalana que Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) estan preparant per a l'Onze de Setembre. "Jo crec que en aquestes condicions, el partit no es pot involucrar en una activitat que serveix per dividir-nos", ha dit. Tot i això, el socialista té assumit que alguns dels crítics hi acabaran participant i per això diu que "és possible que alguns companys que estan a favor d'una consulta, com ho estic jo, diguin que es pot participar a la cadena humana, que no s'ha de deixar el carrer només per a ells".

Amb tot, Navarro ha volgut recordar-los que el Concert per la Llibertat era per a la independència, malgrat haver estat convocat amb el dret a decidir com a rerefons argumental. I és per això que, tot i que no preveu cap sanció si hi van, considera que els socialistes no tenen cabuda a la Via Catalana. "Si volen fer una cadena, que no dissimulin, que diguin que és per a la independència i que la gent que hi vagi sàpiga a què va", ha conclòs.
Anar al contingut