Barcelona

Duran: "Kosovo va fer la declaració unilateral d'independència després d'un conflicte militar i amb els EUA de padrí"

El dirigent democristià ha assegurat que Catalunya no pot seguir la via kosovar perquè el context i les circumstàncies de tots dos són molt diferents.

RedaccióActualitzat
Catalunya no pot prendre d'exemple la independència de Kosovo per la via de la declaració unilateral d'independència. Així ho ha advertit el líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". El dirigent democristià ha assegurat que Catalunya no pot seguir la via kosovar perquè el context i les circumstàncies de tots dos són molt diferents. Duran comparteix amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que la declaració unilateral d'independència no és un bon camí per arribar a l'estat propi i n'ha donat dos motius: 

"Kosovo va passar després d'un conflicte militar i a més es va poder fer perquè darrere hi havia un padrí, que eren els Estats Units", ha indicat. I seguidament s'ha preguntat emfàticament: "En aquest context actual, fer una cosa com va fer Kosovo,... Catalunya té algun padrí?".

Duran ha assenyalat que s'han d'entendre en aquest sentit les declaracions que ha fet darrerament en què expressava dubtes sobre el procés i la possibilitat de celebrar aviat una consulta.

"Jo el que he dit a vegades són aquest tipus de matisos, que també són pedagogia perquè tampoc convé fer veure a la ciutadania que això amb quatre dies ens ho pelem", ha afirmat el líder democratacristià en declaracions a l'emissora.

Pel que fa a la proposta d'Unió d'anar cap a una Catalunya confederal, Duran ha explicat que aquest procés inclouria un moment en què seria independent. El líder d'Unió ha dit que la seva idea seria que, en un primer moment, Catalunya fos independent perquè, després, passés a integrar-se dins d'una Espanya confederal.

"La nostra identitat no és la pela sinó la cultura"

Duran i Lleida manté que la consulta sobre el futur de Catalunya s'ha de fer aquesta legislatura i que no s'ha de barrejar amb la qüestió del finançament: "Si hi hagués un pacte fiscal o un acord en finançament no seria suficient per no fer la consulta", ha dit, i seguidament ha afegit: "La nostra identitat no és la pela sinó la cultura".

Pel que fa a la pregunta que s'ha de formular als catalans, Duran ha demanat que es pacti amb el màxim consens possible. "La consulta va més enllà de CiU i ERC. La pregunta per a la consulta l'hem de fer entre tots".

El líder d'Unió també ha coincidit amb el president Mas que Jordi Pujol és un símbol de Catalunya. "És innegable que Jordi Pujol és un símbol per a Catalunya", ha dit Duran, que també ha expressat la seva confiança que ERC acabarà donant suport a l'aprovació dels pressupostos: "Confio en la paraula i seriositat d'ERC i crec que aprovarà els pressupostos, formava part del pacte, i coneix els números".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut