Els nens de 6 i 2 anys desapareguts a Còrdova (Foto: EFE)
Els nens de 6 i 2 anys desapareguts a Còrdova (Foto: EFE)
Barcelona

Un any de la desaparició de Ruth i José

Aquest dilluns fa un any de la desaparició de Ruth i José, els dos nens suposadament assassinats i cremats pel seu pare, José Bretón, a la finca familiar de Las Quemadillas.

RedaccióActualitzat
Aquest dilluns fa un any de la desaparició de Ruth i José, els dos nens suposadament assassinats i cremats pel seu pare, José Bretón, a la finca familiar de Las Quemadillas. Un pare que està en presó incondicional, comunicada i sense fiança per ordre del jutge, acusat de dos delictes d'assassinat amb traïdoria.

Per recordar els dos petits desapareguts, la plataforma "Justicia para Ruth y José" ha organitzat un acte simbòlic al vespre amb espelmes i el missatge "Que no s'apagui la llum". A més, a tots els nens que hi vagin els donaran els peluixos que s'han recollit els darrers mesos en record seu.

Els dos germans, de 6 i 2 anys, van desaparèixer el 8 d'octubre de l'any passat mentre jugaven amb el seu pare en un parc de Còrdova, segons va explicar el mateix progenitor. Des del primer moment, la mare va apuntar Bretón com l'autor de la desaparició o assassinat dels menors, com a venjança perquè dues setmanes abans havia iniciat els tràmits de separació.

Per contra, el pare sempre va mantenir que els havia perdut de vista i, de fet, ell mateix va ser qui en va denunciar la desaparició. Les càmeres de seguretat del parc, però, mai van enregistrar imatges dels nens, ni es van trobar testimonis que els haguessin vist.

El que es va confirmar des del primer moment és que el dia de la desaparició el pare dels nens els va portar a casa dels avis paterns entre la una i quarts de sis de la tarda. És l'última vegada que algú va veure les criatures amb vida.

Els investigadors, però, van sospitar també des dels inicis que Bretón es podria haver endut els nens a la finca familiar de Las Quemadillas ja amb la intenció de matar-los. Per això, havia rastrejat des de l'inici, i de forma periòdica, la finca propietat en busca d'indicis sobre el parador dels menors, i fins i tot el riu Guadalquivir i el clavegueram proper a aquesta casa.

Tres informes forenses confirmen les restes humanes

Un rastreig que semblava no trobar rumb després que un primer informe realitzat per la forense de la Policia Científica al novembre de 2011, Josefina Lamas, va assegurar que les restes localitzades en una mena de forn crematori que Bretón va construir a Las Quemadillas pertanyien a animals.

Ara fa més d'un mes, un informe mèdic extern, que va encarregar la família de la mare a banda de la investigació policial, va confirmar que les restes òssies trobades en una foguera apagada corresponien a nens, la qual cosa portava a pensar que es tractava dels dos germans desapareguts. Aleshores es va saber que un tercer informe també apuntava a restes humanes i se'n va ordenar un quart, que va confirmar la mateixa conclusió que el forense Francisco Etxeberria i el paleontòleg José María Bermúdez de Castro.
Anar al contingut