Londres

El "cas Assange" enfronta el Regne Unit i l'Equador i mobilitza la diplomàcia llatinoamericana

El govern britànic diu que la decisió de l'Equador de concedir l'asil a Julian Assange no canviarà la seva voluntat d'extradir-lo a Suècia. La diplomàcia llatinoamericana es mobilitza per analitzar la situació.

RedaccióActualitzat
La sortida de Julian Assange, que fa vuit setmanes que està reclòs a l'ambaixada de l'Equador a Londres, es pot eternitzar malgrat que l'Equador li hagi concedit l'asil diplomàtic. No té el salconduit del govern britànic per poder abandonar el recinte i, si ho fa, se'l podria detenir immediatament.

El conflicte diplomàtic entre tots dos països ha anat creixent en les últimes hores, després que el ministre d'Afers Estrangers equatorià anunciés que havia rebut per part del Regne Unit l'amenaça d'entrar a l'ambaixada equatoriana de Londres i treure'n Assange per la força.

Les declaracions van encendre encara més les manifestacions pro Assange al carrer, on desenes de periodistes i partidaris del fundador de Wikileaks s'aplegaven a les portes de la legació, vigilats pels agents de policia, a l'espera de conèixer la decisió del govern de Correa.

Tot i que el govern de Londres ha rebaixat el to de les amenaces, es manté ferm en la seva posició de no permetre la sortida del país de Julian Assange.

La diplomàcia llatinoamericana es va posar aquest dijous en marxa de seguida que es va conèixer l'anunci de l'asil a Assange i diferents organitzacions, com Unasur, han anunciat cimeres dels ministres d'Afers Estrangers per valorar la crisi oberta entre el Regne Unit i l'Equador.

Assange compareixerà diumenge des de l'ambaixada, per explicar la seva versió dels fets.

Evitar els Estats Units

La preocupació principal d'Assange no és l'extradició a Suècia, on la justícia el reclama per delictes sexuals. El fundador de Wikileaks tem que aquest país sigui el pas previ perquè se l'extradeixi als Estats Units, on podria ser condemnat a pena de mort.

Allà, Assange està acusat de revelar secrets d'Estat a través de la seva organització. Wikileaks va filtrar un seguit de documents de diversos països que van fer pujar els colors a dirigents polítics i que mostraven com funciona realment la política exterior i interior, fora de les càmeres de televisió i dels  mitjans de comunicació.

La situació va molestar moltes diplomàcies i els Estats Units la van elevar a la condició de delicte. Des d'aleshores, Washington ha pressionat els seus aliats perquè Julian Assange sigui jutjat al seu territori.

L'extradició d'Assange a Suècia podria ser la porta per acabar amb el fundador de Wikileaks davant d'un tribunal nord-americà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut