Diplomàtics occidentals s'han fet càrrec dels cadàvers dels periodistes Rémy Ochlik i Marie Colvin després recollir-los a l'Hospital Unive…
Diplomàtics occidentals s'han fet càrrec dels cadàvers dels periodistes Rémy Ochlik i Marie Colvin a Damasc
Beirut / Nova York / Damasc

Informacions impossibles de verificar parlen d'"execucions sumàries" i de massacre a la ciutat síria de Homs

Un comboi de la Creu Roja espera poder entrar a Baba Amro, el barri rebel de Homs que dijous va caure en mans del règim després de vint-i-sis dies de setge ferotge, amb més de 800 morts. Els periodistes que n'han sortit amb vida parlen de massacre, de bombardejos sistemàtics i totalment indiscriminats. Ara l'artilleria hauria donat pas a les execucions sumàries. Mentre les bombes continuen castigant la ciutat més rebel de Síria, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha llançat una crida al règim de Bashar al-Assad perquè permeti que l'ajuda humanitària arribi a una població desesperada. Tot això, sense amagar la impotència. Ban assegura que "les informacions que n'arriben són esgarrifoses"

Redacció / TVCActualitzat
"Hi han mort nombrosos civils. I continuem rebent informacions horribles que parlen d'execucions sumàries, detencions arbitràries i tortura", ha explicat Ban. Segons l'oposició a l'exili, els soldats i les milícies del règim han detingut tots els homes d'entre catorze i cinquanta anys i els han tancat en un centre de detenció improvisat. Hi ha camionetes carregades de cadàvers que surten de Bab Amro. És impossible verificar-ho, però tot fa pensar que, tal com va afirmar a Reuters un activista que va aconseguir fugir, "estan torturant i matant" els detinguts "un per un".

Milers de manifestants a Síria demanen una oposició armada


Les forces del règim de Bashar al-Assad van disparar contra milers de persones que es van manifestar divendres arreu del país per reclamar que l'Exèrcit d'Alliberament Sirià pugui rebre armes des de l'estranger, després de la caiguda del bastió rebel de Baba Amro, el principal barri rebel del centre de la ciutat de Homs. Com a conseqüència, almenys 37 persones van morir a diferents zones del país, deu de les quals, al barri de Baba Amro. La massacre ja ha fet, segons xifres de l'ONU, 7.500 víctimes des que va començar la revolta contra el règim, el 15 de març del 2011.

"L'Stalingrad de la revolució a Síria"


En concret, en una foto feta el 25 de febrer es podien comptabilitzar 950 cràters als carrers i 650 edificis danyats. La similitud de la ciutat de Homs amb l'antiga Iugoslàvia, Sarajevo o Beirut en els seus pitjors moments resulta evident. Fins i tot molts analistes s'hi refereixen com "l'Stalingrad de la revolució a Síria". La situació és tan greu en aquesta zona, que l'alt comissionat de l'ONU pels Drets Humans ha fet una crida a les autoritats del país perquè no prenguin "represàlies" a Baba Amro, després d'haver rebut informacions no confirmades de 17 execucions sumàries.

Concretament dijous passat, aquest barri, fins ara bastió dels insurgents, va ser ocupat per les forces del règim, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu a la Gran Bretanya. La zona es troba sense electricitat, sense aliments, sense telèfon  i sense mitjans de comunicació. Divendres, set camions del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i de la Mitja Lluna Roja Àrab Siriana (CRAS) arribaven a Homs amb menjar, medicaments, mantes i llet infantil, però encara no han estat autoritzats a entrar a Baba Amro. Assetjat pels bombardejos des del 4 de febrer, el barri travessa una situació que el president del CIRC, Jakob Kellenberger, ha qualificat d'"inacceptable". Les forces del règim han tallat les poques rutes clandestines per on arribaven provisions i l'accés a la ciutat està totalment tallat. L'exèrcit ja ha començat la recerca de "terroristes" i armes, i rastreja casa per casa, tots els soterranis i tots els túnels. No obstant això, encara queden focus de resistència.

La comunitat internacional, paralitzada

Davant la paràlisi de la comunitat internacional, el Consell Nacional Sirià (CNS), principal instància de l'oposició, ha creat una oficina militar per organitzar el proveïment d'armes i ha fet una crida als grans homes de negocis àrabs perquè financin les operacions rebels. Alguns d'aquests països ja han anunciat la disposició a fer-ho.

Mentrestant, els dirigents de la Unió Europea (UE) reunits a la cimera de Brussel·les adverteixen al règim d'al-Assad que els responsables de la sagnant repressió "hauran de respondre dels seus actes" i pagaran pels seus crims. Però de moment, el veto que han exercit la Xina i Rússia en el Consell de Seguretat de l'ONU no ha permès, ni tan sols, sancionar l'actuació de Síria.

Els més optimistes pensen que Moscou comença a prendre una tímida distància respecte a Damasc basant-se en les declaracions del primer ministre i candidat a les presidencials, Vladímir Putin, que ha negat que el seu país tingui "una relació particular amb Síria". També ha reconegut que "les reformes proposades pel règim s'haurien d'haver aplicat fa molt temps".

El president Barack Obama, per la seva banda, augura que els dies d'al-Assad estan comptats, i assegura, en una entrevista a la revista "The Atlantic", que "no és un assumpte de si succeirà o no, sinó de quan". La Casa Blanca ha qualificat la violència a Homs d'"escandalosa" i "horrible".

També Nicolas Sarkozy hi ha dit la seva i ha anunciat que el seu país tancarà l'ambaixada a Damasc. Ho avisava just abans de desplaçar-se a l'aeroport militar de la regió parisenca de Villacoublay, on va rebre els periodistes evacuats de Homs, Edith Bouvier i William Daniels. Atrapada a Baba Amro, Bouvier va resultar greument ferida en una cama el 22 de febrer, durant el bombardeig en què van morir la reportera nord-americana Marie Colvin i el fotògraf francès Rémy Ochlik. Els cadàvers d'aquests dos informadors van ser identificats a Damasc i seran repatriats als seus països respectius. La fiscalia de París ha anunciat l'obertura d'una investigació per l'assassinat d'Ochlik i per l'intent d'assassinat de Bouvier.

El fotògraf britànic Paul Conroy, evacuat aquesta setmana de Síria, va dir en una entrevista al canal Sky News que el que es viu a Homs "no és una guerra" sinó "una massacre indiscriminada d'homes, dones i criatures".


Anar al contingut