Barcelona

Artur Mas avisa que el 2012 serà dur i que el govern mantindrà "el camí traçat"

La situació econòmica continuarà sent dura el 2012 i el govern mantindrà la seva política perquè té "un sentit gran". Artur Mas assegura que els sacrificis d'ara són els deures que cal fer perquè en el futur siguem "més forts". En el seu tradicional missatge de Cap d'Any des de la sala gòtica de la Mare de Déu de Montserrat, el president de la Generalitat ha instat els ciutadans a acceptar les exigències del 2012, i també la Unió Europea i el nou govern espanyol, a qui ha avisat que aquest any vol posar el pacte fiscal sobre la taula.

RedaccióActualitzat
Millorar el sistema de finançament és el gran cavall de batalla del govern català. Mas vol que el Parlament aprovi amb el màxim consens possible una proposta de pacte fiscal per traslladar-la al govern espanyol. El president veu aquest pacte com una eina per a la recuperació econòmica, però també per reforçar la relació amb Espanya. Amb aquest argument ha tornat a avisar Mariano Rajoy que encara que tingui majoria absoluta li convé escoltar les reivindicacions de Catalunya, si no vol que els ponts es debilitin.

El pacte fiscal per si sol no serà la panacea. El president està convençut que també haurà de seguir "el camí traçat" marcat per la contenció. Diu que forma part dels deures que cal complir per ser més forts. I és que l'objectiu, ha dit, és sortir reforçats d'uns "anys difícils, que no vol dir perduts". Explica que poden ser anys guanyats si tots plegats –també esquerres i dretes- aprenem algunes lliçons; com que la justícia social no és patrimoni de ningú, sinó un imperatiu moral, o que "l'estat del benestar es posa en perill quan per quedar bé se'n menyspreen els límits o la sostenibilitat".

El toc d'atenció del president ha anat més enllà dels partits polítics. Artur Mas creu que fins ara els líders de la Unió Europea no han donat prou senyals que demostrin que creuen en el futur d'Europa, i el president català ho considera vital per deixar "la boira enrere".

La metàfora de la boira i les inclemències meteorològiques han estat un recurs sovintejat en el discurs de Mas per referir-se al moment de crisi. Diu que enmig de les turbulències es cometen errors i que els envits del mal temps els posen més de manifest. Mas, sense dir-ho, es referia a la retenció de l'IRPF als funcionaris per la paga extra de Nadal que encara no havien cobrat i que tantes crítiques va generar. El president ha insistit que "els errors són errors, i punt. I el pitjor de l'error no és cometre'l, sinó negar-se a reconeixe'l per excés d'orgull o de supèrbia i no tenir propòsit d'esmena".

Conscient que feia el seu primer discurs havent-hi un govern del Partit Popular a Espanya, el president ha volgut llançar-li un advertiment fora de la tònica econòmica. Artur Mas ha demanat "sentit d'estat" al govern espanyol perquè "Catalunya vol veure respectada la seva identitat, les seves institucions, la seva cultura, el seu dret i la seva llengua". I relligant de nou amb el fil econòmic, Mas també demana que no es retalli la capacitat de Catalunya de crear riquesa i el seu talent.

Artur Mas confia en la creativitat de Catalunya perquè sap que "els països petits han de fer les coses millor que els altres per sobreviure i destacar". També confia en la "maduresa" dels catalans perquè "entenen que els sacrificis i les renúncies d'avui són la llavor dels fruits del demà". Creativitat, maduresa i bondat dels catalans pel seu compromís amb els desvalguts omplen el president d'esperança. Tanta, que davant l'evidència que "el nostre país està a prova, estic convençut que la superarà".
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut