Atenes

El referèndum grec sobre el pla de rescat europeu es podria fer al desembre

El referèndum que vol convocar el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, sobre el pla de rescat, es podria celebrar el mes que ve, segons ha dit el ministre de l'Interior d'aquest país. Ho ha dit hores després d'un Consell de Ministres d'emergència on finalment Papandreu ha aconseguit el suport del seu equip, encara que alguns membres del seu govern, després de votar, han abandonat la reunió per mostrar el seu desacord amb la proposta.

RedaccióActualitzat
El titular de l'Interior, Haris Kastanidis, no ha descartat que la consulta se celebri fins i tot abans que s'enllesteixin els detalls del préstec de 130.000 milions d'euros de l'eurozona i de la condonació del 50% del deute grec, malgrat que fins ara sempre s'havia parlat del gener com a possible data del referèndum.

Tot plegat es decideix en el marc d'una comissió que el govern grec ha creat per preparar justament els detalls de la consulta, uns detalls que inclouen, a banda de la data, la pregunta que es farà als ciutadans.

La pregunta

Sobre això, el ministre grec ha assegurat que serà "s'accepta o no l'acord" del nou rescat europeu sorgit de la cimera de Brussel·les del 26 d'octubre passat. D'aquesta manera ha descartat que es demani sobre la continuïtat de Grècia en l'eurozona. "El govern no pot posar en entredit el camí del país a Europa", ha assegurat en aquest sentit Kastanidis.

Alguns analistes apunten que si la pregunta és justament aquesta, el resultat del referèndum serà un "no" que abocarà el país a la fallida.

Moció de confiança

Aquest mateix govern s'enfronta a una moció de confiança que es comença a debatre al Parlament hel·lènic i es votarà aquest divendres. Per ara, Papandreu ha perdut un escó a la cambra, després que una diputada ha abandonat el grup tot i que manté l'escó. La formació del primer ministre s'ha quedat amb 152 parlamentaris, un per sobre de la majoria.

Tot plegat, després del terrabastall als mercats que va provocar l'anunci de Papandreu, que ha estat convocat per Merkel i Sarkozy per fer-lo canviar d'opinió en el marc de la cimera del G-20. L'agenda d'aquesta trobada s'ha vist alterada justament per la celebració de diferents reunions entre alguns líders europeus i del Fons Monetari Internacional, primer sols i després amb el primer ministre grec.

Tot i aquestes pressions, el govern grec ha reiterat el seu ferm propòsit de tirar endavant el referèndum sobre el pla de rescat financer pactat amb les institucions europees i internacionals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut