Recreació artística de la quantitat de deixalla espacial actual a l'òrbita terrestre
L'ESA calcula que hi ha 700.000 peces de deixalla de diverses mides a l'òrbita terrestre.
París

L'Agència Espacial Europea dissenya un mapa de les escombraries espacials

Els científics europeus volen localitzar, classificar i catalogar tota la deixalla que orbita al voltant de la Terra. L'Agència Espacial Europea (ESA) vol tenir un mapa clar dels 700.000 cossos de diverses mides que es calcula que envolten el planeta. L'objectiu és aconseguir protegir els satèl·lits i altres instruments actualment en ús que també orbiten al voltant de la Terra. És un pla necessari i urgent perquè fins ara només s'han classificat 22.000 fragments -alguns de la mida de vells satèl·lits-, i es calcula que la desferra espacial es triplicarà en només 20 anys.

Actualitzat
L'Agència Espacial Europea (ESA) dissenya un sistema per classificar i catalogar els més de 700.000 fragments d'escombraries que els científics calculen que hi ha a l'entorn de la Terra. L'objectiu és conèixer les posicions, velocitats i trajectòries per poder evitar col·lisions i millorar la seguretat dels instruments espacials actualment en ús.

L'ESA treballa en un sistema de radars i telescopis per detectar objectes perillosos que puguin amenaçar el miler de satèl·lits que hi ha actualment en òrbita. L'agència ja té un programari capaç d'alertar els instruments espacials quan hi ha risc d'impacte amb un fragment de deixalla. Segons el responsable del segment de vigilància espacial del programa europeu Coneixement del Medi Espacial (SSA en les sigles en anglès) de l'ESA, Emmet Fletcher, s'intenta avisar l'operador al més aviat possible. Mai més tard de 72 hores abans de la suposada col·lisió.

El mapa de l'ESA passarà una prova de foc el 2012, quan ha d'aconseguir que els països que formen l'agència hi donin el vistiplau definitiu i estableixin un pressupost per al projecte.

Fins ara hi ha uns 22.000 objectes catalogats, classificats pels Estats Units. Es calcula que el 2030 hi haurà el triple de deixalles que ara. És a dir, més de dos milions de desferres, algunes de la mida de satèl·lits antics que s'han deixat de fer servir.
Anar al contingut