Alex Zanardi, durant la prova dels 20 quilòmetres (Reuters)
Jocs Paralímpics

Alex Zanardi guanya un altre or en els Jocs Paralímpics quinze anys després de perdre les cames

L'expilot de Fórmula 1, que ha repetit or en els 20 quilòmetres de ciclisme en ruta als Jocs de Rio, diu que "la meva vida és un privilegi sense fi"

Actualitzat

Alex Zanardi encarna com pocs esportistes l'esperit de superació. L'expilot de Fórmula 1, de 49 anys, es va emocionar en guanyar l'or en els 20 quilòmetres de ciclisme en ruta H5 en els Jocs Paralímpics de Rio.

"Em sento un afortunat, sento que la meva vida és un privilegi sense fi", va exclamar Zanardi després de guanyar el seu cinquè metall paralímpic, el quart d'or. Però era una data especial, un dia abans de l'aniversari en què la seva vida va canviar per sempre.

El 15 de setembre del 2001, Zanardi va perdre les dues cames en un terrible accident a Lausitzring, quan competia en una cursa de la CART. Havia perdut gairebé tota la sang i va salvar la vida de miracle després de patir fins a set aturades cardíaques.

"Aquí on teniu l'estadi Olímpic, abans hi havia un circuit on s'hi corria. I justament aquí és on vaig fer la meva primera "pole"", va recordar.

Zanardi assumeix amb naturalitat l'interès dels mitjans per la seva història, però insisteix que el seu no és un cas més especial que el de qualsevol dels 4.300 esportistes que competiexen en els Jocs Paralímpics.

"Tots hem hagut de superar les situacions en què ens trobàvem a cada moment. Simplement t'has de fixar en on vols arribar i centrar-te en el que pots aconseguir cada dia. Després de l'accident em preguntaven si tornaria a pujar en un cotxe, però la meva prioritat era ser capaç d'anar al bany per mi mateix. Els objectius, grans o petits, es van assolint pas a pas", comenta Zanardi

Competitiu de mena, Zanardi va trobar en el ciclisme per a discapacitats un nou repte. Des del 2009 s'ha consolidat com un dels millors corredors, convertint-se en campió del món i guanyant curses prestigioses com la marató de Nova York. I per suposat, l'èxit als Jocs de Londres, amb tres ors i una plata, refrendat ara a Rio, on aquest dijous pot aconseguir un nou metall.

"Fins i tot el meu accident, tot el que em va passar, va ser la més gran oportunitat de la meva vida", diu. "Tot el que faig avui té a eure amb el que em va passar".          

Anar al contingut