Derbi

Álvaro castiga el Barça més gris en un derbi que acaba amb un penal no assenyalat a l'àrea periquita (1-1)

Final molt cruel del derbi per al Barça, que va veure com en l'espai de cinc minuts li van empatar el partit i no li van assenyalar un penal a favor per mans de Raül Rodríguez. Els de Guardiola, de tota manera, van estar desconeguts, lents, sense espurna i amb els cracs amagats. El gol de Cesc va ser un miratge dins d'una actuació decebedora del seu equip. L'Espanyol sempre va creure en les seves possibilitats, va jugar bé les seves armes i fruit d'això va arribar el gol d'Àlvaro Vázquez a cinc minuts del final. Els periquitos es queden a un punt de la zona europea i el Barça, a cinc del Reial Madrid.

El derbi va començar d'una forma elèctrica, amb un ritme trepidant. I el primer en colpejar va ser l'Espanyol. Als sis minuts, Joan Verdú va poder anotar en una doble rematada (la primera de cap, la segona amb el peu dret) que van treure primer Valdés i després Piqué sota la línia de gol. La resposta del Barça va arribar no tant per la seva actitud, poc agressiva i encara menys incisiva, sinó per un error increïble de Cristian Álvarez, que va cedir una bola a Messi dins de l'àrea petita. L'argentí va fer la passada de la mort a Cesc perquè marqués. Però l'argentí havia fet el control amb la mà de manera clara i Turienzo Álvarez ho va veure. Al minut següent, al setze, els de Guardiola van marcar de debò, aquest cop sí. Dani Alves va fer una centrada precisa a la frontal que Cesc va rematar de cap amb una potència descomunal. Cristian Álvarez se la va menjar al costat del seu pal esquerre i Cornellà-el Prat es va posar les mans al cap. Aquesta era la pitjor manera de començar el derbi.

Resposta blanc-i-blava

L'Espanyol no es va enfonsar ni de bon tros. El seu joc al mig del camp sempre va ser ràpid i vertical. Així, als 17 minuts Sergio Garcia va posar a prova Valdés amb un xut sec i dur des de fora de l'àrea. Poc després la va tenir Thievy, que es va plantar sol davant Valdés, escorat a l'esquerra, però s'ho va pensar massa i va donar temps a Abidal a rebutjar. Els periquitos revifaven i el Barça patia. Després d'una fase avorrida joc, L'intercanvi de cops va tornar just abans del descans. Primer va ser Sergio Garcia, qui des del lateral de l'area petita va xutar amb violència i Puyol va posar el cos a temps per tapar-lo. I d'aquí es va poder passar al 0-2 quan Cesc va deixar assegut Héctor Moreno i va llençar a la base del pal.

Segona part insípida

A la represa, el nivell general va baixar. Els de Guardiola, lents i previsibles, no creaven les diagonals habituals i letals, i tampoc les seves parets milimetrades, per habilitar homes com Alexis i Cesc. A Messi se'l veia poc, sense buscar els seus demolidors canvis de ritme i dribblings. Com si pensés més en la gala de la FIFA on gairebé segur rebrà la seva tercera pilota d'or consecutiva. Tot plegat, un Barça desendollat, decebedor. Per contra, els blanc-i-blaus van apostar per la remuntada decididament quan Pochettino va fer entrar Álvaro Vázquez al minut 23 en lloc de Romaric. Un canvi que li sortiria rodó. Tot i així, la millor ocasió fins aleshores va arribar amb un xut al pal de Messi després d'una centrada de Pedro, el substitut d'Alexis. I això va passar al minut 29, el que dona idea de la poca profunditat de tots dos equips. Per acabar-ho d'adobar, Cristian Álvarez va confirmar que no era la seva nit. A vuit minuts per al final, l'argentí es va lesionar tot sol en rebutjar una bola que li havien cedit des de la defensa. Kiko Casilla el va reemplaçar.

L'olfacte d'Àlvaro i un final polèmic

L'Espanyol va trobar la recompensa al seu esperit indomable al minut 85. Raül Rodríguez, convertit en extrem, va centrar, Thievy va pentinar i Álvaro, lliure de marcatge, va rematar de cap el gol de l'empat. Cornellà-el Prat va esclatar de joia. El Barça, tocat en el seu orgull, va mirar de reaccionar. I així es va produir la jugada polèmica del derbi. Xut al travesser de Piqué, Pedro aprofita la bola per fer una volea i Raül Rodríguez intercepta la trajectòria de la bimba amb la mà. El penal era clar. El llençament posterior d'Iniesta, que tirava a col.locar, va anar fora per molt poc.

Al final, decepció terrible per als blaugrana. S'escapen dos punts i potser una part de la lliga, tenint en compte que el Madrid està ara a cinc punts i que Guardiola i els seus ja no depenen de sí mateixos per ser campions. L'Espanyol, de la seva banda, rep una gran injecció d'autoestima de cara al partit de Copa de dimecres contra el Còrdova i de cara al futur. Plantar cara a l'actual campió del món durant noranta minuts i acabar empatant és una fita per recordar i subratllar.